Rompetrol Rafinare: Pierderi de peste 245 milioane lei în primele 9 luni din 2009

Rompetrol Rafinare, membra a Grupului Rompetrol, a inregistrat pierderi de 245,806 milioane lei, in primele noua luni din acest an, in crestere cu peste 38 de milioane lei fata de perioada similara din anul precedent, când s-au cifrat la 207,782 milioane lei, conform datelor remise joi (5 noiembrie 2009) Bursei de Valori Bucuresti.

Cifra de afaceri neta a ajuns la 4,695 miliarde lei, in scadere cu 31,5% fata de prime le noua luni din 2008. Veniturile totale ale companiei au scazut cu 25,3%, ajungând la 5,521 miliarde lei, iar cheltuie lile au coborât cu circa 24%, pâna la 5,767 miliarde lei. Compania avea datorii totale de 3,714 miliarde lei la finele lunii septembrie si de incasat creante de 863,150 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al companiei remis joi Rompetrol a continuat si in trimestrul III strategia de crestere a gradului de valorificare a resurselor in acord cu noile cerinte ale pietei, prin dezvoltarea de noi produse – lansarea gamei de carburanti premium Alto, dar si cea de optimizare a activitatilor curente. Astfel, Rompetrol Rafinare a obtinut in trimestrul III un profit operational consolidat de 3, 9 milioane dolari, fata de un rezultat negativ de 4,1 milioane dolari obtinut in 2008, pe fondul unei scaderi cu 32 la sutp a cifrei de afaceri, de la 1,34 miliarde dolari, la 907 milioane dolari.

“Tinând cont de conditiile generale si factorii externi care au influentat puternic rezultatele Rompetrol Rafinare, rezultatul net al companiei in trimestrul III a consemnat o imbunatatire cu 44% fata de nivelul cosemnat in perioada iulie – septembrie 2008, acesta fiind in continuare negativ.
Printre acesti factori, independenti de activitatea companiei, se numara si scaderea cotatiilor internationale cu 47% pentru titei si cu 47% pentru carburanti fata de perioada similara din 2008, diminuarea cu 65% a marjei de rafinare, majorarea diferentelor de curs valutar pe fondul deprecierii monedei nationale (30% pentru Ron/Usd si 16% pentru Ron/Euro)”, se arata in comunicatul companiei.

Astfel, segmentul de rafinare, rafinaria Petromidia si punctul sau de lucru Vega Ploiesti, a inregistrat in trimestrul III o cifra de afaceri de aproximativ 767 milioane dolari si un rezultat operational (EBITDA) negativ de 18 milioane dolari. Vânzarile totale de carburanti ale segmentului de rafinare in primele 9 luni s-au ridicat la 2,20 milioane tone, livrarile pe plan extern crescând cu 7% si cu 1% pe piata interna, fata de perioada similara din 2008, pe fondul unei cantitati totale de materii prime procesate de aproximativ 3,2 milioane tone.

În primele noua luni ale anului, compania a realizat investitii in valoare de aproximativ 56 milioane dolari aferente continuarii programului de extindere a capacitatii operationale si crestere a gradului de complexitate a rafinariei Petromidia, precum si dezvoltarii proiectelor de eficientizare energetica. Segmentul de distributie, format din companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logisitics si Rompetrol Gas, a consemnat in trime stru III un rezultat operational (EBITDA) de 17,1 milioane dolari, fata de un nive l de 3,1 milioane dolari inregistrat in perioada similara din 2008.

În acelasi timp, cifra de afaceri realizata s-a ridicat la aproximativ 573 de milioane dolari, in scadere cu 24% fata de nivelul din 2008, pe fondul scaderii cotatiilor produselor petroliere. Rezultatele pozitive inregistrate pe acest segment fata de 2008 au fost sustinute de extinderea retelei proprii de distributie carburanti, de optimizarea costurilor operationale, dar si de introducerea noii game de carburanti premium Alto.

În perioada ianuarie – septembrie 2009, Rompetrol Downstream a deschis un numar de 17 noi benzinarii, in urma unei investitii totale de circa 19 milioane dolari, din care 7 milioane au fost alocate deschiderii la sfarsitul lunii august a primelor 2 statii Litro, un nou concept de statie premium.
Potrivit companie, strategia e extindere a retelei proprii de distributie si imbunatatirea gamei de carburanti comercializati, a determinat in trimestrul III o crestere cu 9% a vânzarilor, pâna la un nivel de aproximativ 390.000 de tone. În primele noua luni ale anului, volumele totale comercializate prin segmentul de distributie (retail, en-gros si reteaua Partner) au inregistrat o majorare cu peste 5% (1,03 milione tone), pe segmentul de retail compania având o scadere de 8%.

La sfârsitul lunii septembrie, reteaua de distributie carburanti Rompetrol din Romania se ridica la 745 de statii (127 statii proprii, 169 statii Partener Rompetrol, 163 statii Rompetrol Expres si 286 de statii interne), la acestea adaugându-se si 250 de statii de distributie GPL-ul auto si peste 6.000 de puncte de vânzare butelii.

În ceea ce priveste segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, acesta a inregistrat in trimestrul III un rezultat operational (EBITDA) pozitiv de 3 milioane dolari, fata de rezultatul negativ de 9,4 milioane dolari obtinut in acelasi trimestru al anului trecut. În acelasi timp, cifra de afaceri a fost de peste 71 milioane dolari, in scadere cu 24% pe fondul mentinerii in scadere a cotatiilor internationale pentru produsele petrochimice.

Valoarea pozitiva a EBITDA a fost sustinuta de cresterea cu 19% a vânzarilor de polimeri, pe fondul cresterii productiei cu 12%, de diversificarea portofoliului prin introducerea pe piata a doua noi sorturi de HDPE, cât si printr-un program eficient de reducere a costurilor de procesare. Rompetrol Rafinare a continuat si in primele 9 luni ale anului sa fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, valoarea totala a contributie i catre bugetele locale si centrale ridicându¬se la aproximativ 700 milioane dolari.

Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A. si cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L. si Rompetrol Logistics S.R.L. (impreuna cu subsidiara Rompetrol Gas S.R.L.) Rezultatele prezentate sunt consolidate si neauditate, iar raportarea a fost realizata conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata