Canada: fraudă de proporţii cu credite ipotecare

25

O fraudă uriaşă cu credite ipotecare pusă la cale în Alberta, vestul Canadei, a permis deturnarea a până la 140 milioane dolari canadieni (137 milioane dolari americani), conform estimărilor specialiştilor în domeniu, a anunţat miercuri, 5 mai,  postul public de televiziune CBC, citat de AFP.

O mare parte a banilor deturnaţi în detrimentul mai multor instituţii financiare a fost transferată în Liban, India, Arabia Saudită, în Emiratele Arabe Unite şi în Pakistan.

Banca din Montreal, una din cele mai importante din Canada, ar putea pierde până la 30 de milioane de dolari canadieni (29 milioane dolari americani), a precizat CBS, citând documente judiciare, obţinute în exclusivitate, privind „una din cele mai mari fraude ipotecare din istoria Canadei”.

Banca a angajat procese împotriva a „sute de persoane”, între care 17 jurişti, executori bancari şi patru angajaţi proprii, afirmă CBS.

Este vorba despre o operaţiune sofisticată implicând 14 grupări şi care consta în principal în achiziţionarea de case ieftine, aflate în general în stare proastă, într-un cartier luxuos, şi „umflarea” valorii acestora, pentru a se putea obţine un preţ ipotecar mult mai mare decât cel real. Reţeaua recurgea cel mai frecvent la noi imigranţi, care împrumutau bani pe bază de documente false din care reieşea că „marionetele” au venituri mari.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News