Sesiune de validare a producătorilor auto pentru Programului „Rabla”

Prima sesiune de validare a producătorilor auto din cadrul Programului ‘Rabla’ se va desfăşura în perioada 15 – 28 ianuarie 2010, potrivit unei dispoziţii a Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), postate marţi (12 ianuarie 2010) pe propria pagină de Internet.

Aprobarea privind organizarea sesiunii de validare a producătorilor din cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, pentru anul 2010, a fost acordată de către preşedintele AFM şi validată anterior de ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.
Suma alocată Programului ‘Rabla’ pentru etapele programate în cursul acestui an este de 228 milioane de lei, cu 20 la sută faţă de cuntumul alocat în 2009, respectiv 190 milioane de lei.

În cursul săptămânii trecute, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara în faţa celor două Comisii reunite de administraţie publică şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor şi Senat, că programul ‘Rabla’ va demara imediat ce bugetul va fi aprobat.
„Este primul an când programul ‘Rabla’ a pornit la data de 1 ianuarie, dar este nevoie atât de bugetul mare, cât şi de cel destinat Fondului de Mediu. Sperăm ca ambele să fie aprobate până în 15 ianuarie.

Pentru derularea programului ‘Rabla’ ar fi prevăzută suma de 228 milioane de lei, dar sper să fie mai mare în funcţie de solicitări”, a explicat Borbely. Programul „Rabla” pentru autovehicule va debuta, în 2010, cu o întârziere faţă de termenul de 1 ianuarie, întrucât Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), instituţia care finanţează acest program, nu are încă un buget aprobat.

În ceea ce priveşte majorarea numărului de tichete valorice, de la 3 la maximum 10 pentru persoanele juridice, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a menţionat că este vorba despre o propunere ce va fi menţionată într-o notă de Guvern.
Prima de casare destinată autovehiculelor, valabilă în anul 2010 pentru Programul ‘Rabla’, va fi de 3.800 lei, aceeaşi valoare nominală ca în 2009, prevede Ghidul de finanţare publicat în Monitorul Oficial nr. 921 din 29 decembrie 2009, aprobat de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prin Ordinul nr. 1683.

Citeste si:  Dacia Sandero, printre cele mai ieftine maşini de pe piaţa elveţiană

Conform documentului, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, se pot utiliza, de la 1 ianuarie 2010, unul, două sau cel mult 3 tichete valorice. Valoarea nominală a tichetului valoric se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare al autovehiculului nou, diferenţa fiind asigurată de proprietarul înscris din surse financiare proprii, inclusiv credite bancare sau prin finanţare, în baza unui contract de leasing financiar.

Conform datelor AFM, în 2009, Programul ‘Rabla’ a fost realizat în proporţie de 65 la sută. Astfel, din totalul celor 50.000 autoturisme destinate persoanelor fizice, au fost scoase din uz 32.327 de unităţi. În total, în intervalul 2004 – 2009, au fost scoase din uz aproximativ 107.000 maşini vechi.
Şi în ceea ce priveşte Programul ‘Rabla’ pentru tractoare şi maşini agricole autopropulsate, Ghidul de finanţare a fost aprobat de către ministrul Mediului, urmând să fie trimis, miercuri, spre publicare la Monitorul Oficial.

Citeste si:  Trenurile vor fi oprite dacă nu avem un răspuns clar de la MTI, până joi (19 august 2010)

Documentul, publicat şi elaborat de AFM, prevede că prima de casare pentru înlocuirea unui tractor sau a unei maşini agricole vechi cu unele noi să fie, în 2010, de 17.000 de lei. Pentru persoanele fizice, aceasta nu trebuie să depăşească, însă, 50 la sută din preţul de achiziţie al tractorului sau maşinii agricole cumpărate, în timp ce, în cazul persoanelor juridice, procentul scade până la 40 la sută, fără TVA.

Finanţarea Programului ‘Rabla’ destinat stimulării parcului naţional de tractoare şi maşini agricole va fi susţinută de AFM din Fondul pentru Mediu, programul fiind prevăzut să se desfăşoare pe parcursul a două etape: prima până la data de 25 iulie, iar a doua în intervalul 1 august – 25 noiembrie 2010.

Citește și
2 Comentarii
  1. midoi marin marian spune

    dati va rog si detalii despre ce conditii trebuie sa indeplineasca autovehicolul care urmeaza a fi predat la rabla si daca trebuie ca pe acte sa fie trecut cel care merge cu acea rabla pentru a o preda.de exemplu eu nu am facut identifikre dar am acte de vanzare cumparare …va multumesc

  2. marius n. spune

    sa se afiseze mai repe de firmele validate pt programul rabla la tractoare

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner