Tiberiu Niţu susţine că anunţul de retragere a companiei Lukoil pune presiune pe procurori

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat joi că anunțul reprezentanților Lukoil că vor închide definitiv rafinăria Petrotel Ploiești, dacă nu va fi ridicat sechestrul pe bunurile companiei, este de natură să pună presiune pe procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

„Această declarație este în opinia mea de natură să pună presiune pe procuror și să îl timoreze. Pentru că un astfel de anunț: ‘dacă mâine nu ridici sechestrul, noi plecăm de aici’, asta da, poate fi”, a declarat Tiberiu Nițu la CSM, întrebat dacă anunțul Lukoil nu afectează independența procurorilor.

Și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, și-a exprimat punctul de vedere față de poziția adoptată de compania Lukoil în legătură cu ancheta procurorilor români.

Întrebată cum vede declarația reprezentanților companiei ruse, Livia Stanciu a spus: „Eu o văd, dacă vreți, să părăsească România. Glumesc acum. Punctual, o companie, indiferent de natura ei, că este românească, că este internațională, nu are voie să facă afirmații, ca și oamenii politici, de acest gen. În sensul că ameninți că, în situația în care nu se ridică sechestrul, practic acei 3.500 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă (…) Legea trebuie să fie respectată de toată lumea, inclusiv de compania care a făcut asemenea afirmații”.

Grupul Lukoil va lua decizia de a închide definitiv rafinăria Petrotel Ploiești, dacă până vineri procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile și pe patrimoniul companiei, a declarat miercuri, la Ploiești, Vladimir Nekrasov, prim-vicepreședintele grupului Lukoil.

El a sosit în România de la Moscova și a avut discuții pe această temă cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, și cu procurorul care instrumentează acest caz.

„În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de țiței și produse petroliere și avem sechestru asigurător pe tot patrimoniu rafinăriei și pe debitele Lukoil România față de Petrotel. Am propus o înțelegere pentru revizuirea acestor măsuri asiguratorii. Dacă vom ajunge la un acord, vom reporni rafinăria. Dacă nu, nu”, a spus Nekrasov, care este reprezentantul grupului cu activitatea de rafinare, marketing și distribuție. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata