Topul ameninţărilor informatice din România, în luna martie 2010

Viermii şi troienii conduc în topul ameninţărilor informatice din România valabil pentru luna martie, se arată într-un raport publicat marţi (6 aprilie 2010) de către compania Bitdefender.

În martie, virusul Trojan.AutorunInf.Gen, mecanismul generic de răspândire a aplicaţiilor malware prin intermediul mediilor de stocare portabile (USB-uri, aparate MP3/MP4, etc), a revenit pe primul loc, cu 11,39 la sută din totalul infecţiilor cu malware în România, după ce în februarie ocupase locul doi în top.
Pe locul secund la distanţă de aproape două procente s-a clasat Win32.Worm.Downadup.Gen, cunoscut şi sub denumirea de Kido sau Conficker, în cădere un loc faţă de luna februarie. Cu un total de 8,52 la sută, ‘viermele’ informatic exploatează o vulnerabilitate din Microsoft Windows.

Podiumul clasamentului realizat de Bitdefender se încheie cu un reprezentant al familiei Autorun, Trojan.Autorun.AET, cu un procentaj de 4,23 la sută. Troianul se răspândeşte prin sistemul de directoare partajate din Windows, dar şi prin mediile externe de stocare, precizează autorii cercetării. În continuarea ierarhiei se regăseşte şi Win32.Sality.OG (locul 4), unul dintre cele mai dificile familii de viruşi, deoarece aceştia îşi modifică permanent codul.

Potrivit Bitdefender, pe locul şase apare Exploit.PDF-JS.Gen (2,35 la sută din numărul total de infecţii din România), o ameninţare care exploatează vulnerabilităţi în motorul Javascript al Adobe PDF Reader’s cu scopul de a executa cod maliţios pe calculatorul utilizatorilor.
Ultimele patru poziţii ale clasamentului au revenit, în martie, următorilor: Packer.Malware.NSAnti.J (locul 7), Worm.Autorun.VHG (locul opt), Trojan.JS.Iframe.AED (9) şi Worm.P2P.Palevo.AT (10).

Dintre aceştia din urmă, troianul de pe locul 9 este cel mai agresiv pentru platformele de blog. La fiecare accesare a unei pagini infectate, există un script care rulează ataşat la aceasta, iar utilizatorul este redirecţionat către un site publicitar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata