Efectele acordului economic incheiat intre UE si Japonia in Romania

Uniunea Europeana si Japonia au ajuns la un consens si au semnat cel mai important acord comercial din istorie. Tratatul deschide piata japoneza si pentru investitorii din Romnaia care vor sa exporte in Japonia produse precum vinurile, carne sau branzeturi autohtone.

De toate taxele vamale care umflau preturile chiar si cu 30% scapa de acum alimentele traditionale japoneze pe care restaurantele cu specific din Romania le folosesc. Printre acestea se numara sosul de soia, ceaiul verde, supa dashi.

Una din cele mai scumpe produse care avea taxe vamale de peste 40% este carnea de vita Kobe pe care comerciantii romani o vor putea oferi la un pret mult mai mic. In ceea ce priveste acest tip de carne, japonezii ofera foarte multe informatii, chiar si poza cu fermierul care a crescut vaca.

 ”În restaurantul nostru poate fi găsită undeva la 200 de grame, 900 de lei, o servim pe sare de Hymalaia. Modul în care a fost hrănită şi crescută o face să fie atât de apreciată şi de căutată. Este o rasă de vită care este servită cu bere şi este masată zilnic, i se face masaj.”, a declarat Ionut Constantin, manager de restaurant.

Reducerea taxelor vamale ar avea un impact pozitiv in ceea ce priveste preturile de pe piata noastra. De regula taxele vamale se adauga peste pretul produsului care include si transport, se calculeaza si TVA-ul asa ca am putea avea parte de reduceri de peste 20% in urmatoarea perioada la foarte multe produse aduse din zona Japoniei.

“De asemenea acest tratat nu este doar pentru scăderea tarifelor, ci şi pentru pentru stabilirea unor reguli de investiţii, protejarea denumirilor geografice şi a vieţii private, dar şi, surprinzător, pentru susţinerea măsurilor contra schimbărilor climatice”, a precizat Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei in Romania.

In Romania sunt 271 de companii care exporta produse in Japonia. Printre acestea se numara seifuri, volane de masini, mobila, termopane si apa minerala.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata