Robor creste cu 1% – 1,5%

Joi, Iancu Guda, services director Coface Romania si presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, a spus ca Robor va creste la 3 – 3,5% in perioada urmatoare, avand in vedere ca inflatia pentru luna februarie a ajuns la 4,7%.

Robor la trei luni se afla joi la valoarea de 2,03%, conform site-ului Bancii Nationale a Romaniei. Prezent la un eveniment pe tema solutiilor de recuperare a creantelor, mesajul lui Guda catre antreprenori a fost sa nu investeasca in timpul unei cresteri economice accelerate, deoarece, inevitabil, urmeaza decaderea.

„Este o problema in această perioada de crestere accelerata si anume: te uiti in jur si vezi cresteri, ceea ce iti poate induce planificarea unei strategii optimiste, investesti cand activele sunt supraevaluate, dobanzile sunt la un nivel ridicat, pentru ca in general politica monetara incearca sa stabilizeze, sa tempereze cresterea economica mult peste potential, pentru a suprima presiunile inflationiste. Piata este in crestere, investitiile sunt scumpe, efectul de turma inseamna ca multi investesc in acelasi timp odata cu tine, dar nu esti constient de asta. Crezi ca doar tu ai observat oportunitatea dintr-un sector? Profiturile mari sunt vizibile si multi stiu. Iar tu crezi ca gandesti un plan de afaceri pe cererea actuala, care crezi ca va creste, dar ghici ce? Si oferta va creste, pentru ca si altii se infiinteaza odata cu tine. Si ce te asteapta? Te asteapta incetiniri si recesiune”, a declarat Guda.

Cei mai destepti fac investitii in perioada de minim si relansare timpurie, pentru ca atunci nu mai exista efectul de turma, increderea dispare si sunt putini care risca, dobanzile sunt foarte joase, ca sa impinga economia in sus, activele sunt subevaluate si ieftine.

Guda a exemplificat: „Daca va uitati la firmele infiintate in 2007-2008, doar 40% mai exista astazi. Din cele infiintate in 2009-2010, 60% mai sunt in functiune astazi. In plus, cele infiintate in perioada de minim si de relansare timpurie, adica anul 2013, 75% sunt in functiune. In 2017 avem din nou 100.000 de companii infiintate. Eu cred ca suntem deja in perioada de incetinire”.
Institutul National de Statistica a anuntat acum doua zile ca rata anuala a inflatiei in luna februarie 2018 a urcat la 4,72%

„Sa nu va mire ca o sa crească ROBOR la peste 3%. Spuneam si in august anul trecut, cand era 1%, ca o sa sara de pragul de 2% in maximum trei luni si multi m-au intrebat: de ce spui asta, ca induci panica, ai o voce, presedintele analistilor financiari-bancari din Romania. Ce inseamna ROBOR la 3 luni? Rata medie la care se finanteaza bancile banci intre ele. Si credeti ca se finanteaza la o dobanda mai mică decat rata inflatiei? Pentru ca efectul acesta inflationist este relativ sezonier, nu o sa intru in detalii, vad ROBOR la trei luni la 3 – 3,5%”, a aratat Guda.

„In 2017 si in 2016, am asistat la minimul insolventelor din ultimii 15 ani, respectiv circa 8.000 de insolvenţe, fata de varful de 28.000 în 2013. Dar, la pierderile cauzate creditorilor de catre aceste insolvente, suntem la maximum”, a adaugat reprezentantul Coface.

Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei. Totodat, ROBOR la 6 luni, este utilizat la calculul dobanzilor pentru creditele ipotecare.

Indicele ROBOR se stabileste zilnic si are ca referinta media aritmetica a cotatiilor de dobanda utilizate de zece banci selectate de banca centrala.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata