Hadăr (Alma Mater) despre salarizare: Învăţământul superior primeşte zero; nu mă aşteptam să fim trataţi atât de rău

Învăţământul superior românesc nu primeşte creşteri salariale în urma modificărilor care vor fi aduse sistemului de salarizare în sectorul bugetar iar reprezentanţii acestui sector afirmă că nu îşi asumă proiectul de act normativ în acest sens şi că vor decide în zilele următoare cum vor reacţiona.

„Nu văd nicio creştere mai nicăieri. Asistentul rămâne la 1.700-1.800 lei. Nicio creştere salarială. Un ipotetic 2%(…) Nu e nicio îmbunătăţire. Se duc banii către Sănătate, către autorităţile publice centrale… Suntem total nemulţumiţi şi vom vedea cum vom reacţiona zilele acestea. Nu mă aşteptam să fim trataţi atât de rău. Măcar la funcţiile din începutul carierei să avem creşteri semnificative. Din momentul de faţă evident că nu mai putem discuta cu reprezentantul Ministerului Muncii, cu domnul ministru, pentru că am crezut că va fi mai raţional. Probabil având în vedere suma mică de bani probabil nu a putut să organizeze şi pentru Educaţie. A spus că e rândul Sănătăţii şi noi trebuie să mai aşteptăm. Şi că va da un exemplu de mod de aranjare a grilei de salarizare pentru Sănătate. Pentru educaţie:zero”, a afirmat Liderul Federaţiei sindicale din învăţământul superior Alma Mater, Anton Hadăr, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Acesta a subliniat că a primit noul proiect al Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor doar cu 31 de minute şi câteva secunde înainte de începerea discuţiilor şi că sistemul educaţional nu a primit nici măcar a suta parte din ceea ce are nevoie.

„L-am primit înainte cu 31 de minute şi câteva secunde (înainte de ora 17,00, când au început discuţiile de la Ministerul Muncii — n.r). Proiectul a venit la 16 şi 29…Din păcate ar fi trebuit să luăm cunoştinţă de acest proiect cu mult înainte. Părerea mea este că atunci când n-ai bani nu poţi să-ţi cumperi o haină nouă ci doar să ţi-o cârpeşti pe cea veche. Avem de-a face cu cârpeli. În ceea ce priveşte sistemul educaţional, cârpelile măcar dacă ar ţine loc de ceva bun. Nu pot să acopere nici măcar a suta parte din ceea ce ne trebuie nouă în sistem. Practic, învăţământul superior românesc primeşte zero, zero tăiat în patru cum se spune în popor. Nu primeşte nimic”, a subliniat Hadăr.

El a precizat că Federaţia pe care o reprezintă nu îşi asumă „sub nicio formă această Ordonanţă şi că este dezamăgit de importanţa pe care o acordă Guvernul Educaţiei şi Învăţământului superior.

„Un grad didactic precum un asistent rămâne la acelaşi salariu. Să îmi aducă Guvernul român asistenţi la ore. Să vedem cine se va mai angaja pe 1.700-1.800 de lei impozabili, în sistem. Nu cred că trebuie să mai vorbim despre ce este în conţinutul acestei Ordonanţe pe care nu ne-o asumăm sub nicio formă, nu o susţinem şi sunt dezamagit de importanţa pe care o acordă Guvernul tehnocrat Educaţiei şi Învăţământului superior”, a mai spus liderul Alma Mater.

Reprezentanţii sindicatelor au avut marţi o întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, pentru consultări referitoare la OUG privind salarizarea personalului bugetar.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate şi introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiţii de reformă şi criterii de performanţă pentru personalul din sistemul de sănătate şi pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse de Legea salarizării bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă, în sistemul de sănătate, debutanţii vor beneficia de o creştere suplimentară de 10% a salariilor, faţă de restul funcţiilor, pentru creşterea atractivităţii unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate şi în Învăţământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile îndeplinirii unor criteriilor de performanţă, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferenţelor de salarizare pentru funcţii egale şi muncă egală în cadrul aceleiaşi unităţi, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unităţii / instituţiei, pentru toate familiile ocupaţionale, în limita alocărilor bugetare.

Impactul bugetar generat de modificările aduse sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice se ridică la 2,29 miliarde de lei anual. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. un cercetator spune

    Problema invatamantului superior in privinta salarizarii are mai multe fatete. Prima este data de norma didactica, care se completeaza cu ore la masterat, scoala doctorala. Apoi exista cazuri de predare pe doua norme didactice. Nu in ultimul rand mai sunt resurse din activitatea de cercetare pe proiecte. Sau pe proiecte europene.
    Intotdeauna este abordata problema educatiei si invatamnatului dar niciodata si cea a cercetarii care nici macar nu mai este amintita. Cei din sindicatele din invatamantul superioar ar trebui sa se gandeasca ca exista institute de cercetare care nu sunt ale Academiei Romane, cu specialisti cu grade profesionale similabile cu cele din invatamantul superior si care se autofinanteaza singure si nu mai au finantare de la stat decat in valori simbolice si nu pe norme didactice si care au cunoscut si somajul tehnic pe luni de zile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata