Chişinău, un an mai târziu: nici un vinovat nu a fost arestat sau pedepsit

În urmă cu un an, în R.Moldova izbucneau protestele de stradă violente din 6-7 aprilie. Manifestanţii contestau corectitudinea alegerilor parlamentare.

Portalul Osservatorio sui Balcani s-a întâlnit la Chişinău cu doi reprezentanţi de seamă ai societăţii civile moldovene, cea mai activă din punct de vedere politic – Ghenadie şi Oleg Brega – şi le-a solicitat să vorbească despre activitatea lor şi despre acele zile de proteste.

Ghenadie şi Oleg Brega se numără printre fondatorii ‘Hyde Park’, mişcarea angajată în apărarea libertăţii de exprimare, oficial înregistrată drept ONG. Împreună şi individual au luat parte la numeroase iniţiative civile şi manifestaţii, inclusiv la protestele foarte contestate şi care s-au soldat cu episoade de violenţă, ce au marcat alegerile parlamentare din aprilie 2009.

Întrebaţi dacă situaţia s-a schimbat odată cu instalarea la putere a noului guvern, cei doi sunt de părere că doar puţine lucruri. Nimeni dintre cei vinovaţi nu a fost arestat sau pedepsit. Mulţi angajaţi ai chesturii şi poliţişti au fost chiar promovaţi. Mişcarea şi-a primit înapoi drapelurile câteva săptămâni mai târziu, iar din când în când li se mai restituie câte ceva.
Cu toate acestea, autorităţile deţin încă unele dintre computerele lor şi alte obiecte care le aparţin. Autorităţile nu furnizează nicio motivaţie pentru acest comportament, deşi li se prezintă o cerere oficială o dată pe lună, la care însă nu au răspuns niciodată.

Printre iniţiativele mişcării se numără şi „Academia Curajului”, în care tinerii moldoveni sunt învăţaţi să mânuiască o cameră TV pentru a lua interviuri sau a face anchete privind temele de cea mai mare actualitate din ţara lor.

„Hyde Park’ a fost înfiinţată în urmă cu circa 10 ani, născându-se dintr-un talk show radiofonic condus de Oleg Brega în calitate de jurnalist free-lance, la postul public de radio şi cu difuzare nocturnă. După doi ani şi jumătate programul a fost transmis de trei ori pe săptămână, cu un total de 18 ore de dezbatere, la care ascultătorii puteau participa scriind sau telefonând redaţiei.

Când comuniştii au ajuns la putere, programul a fost suprimat, deoarece era critic la adresa guvernului. Din acest motiv a fost fondată mişcarea „Hyde Park”, înregistrată în 2003. Timp de cinci ani a activat ca ONG, ocupându-se de promovarea libertăţii de exprimare şi protecţia drepturilor omului şi participând la alegeri ca observatori.

În 2007, asociaţia a fost ţinută excesiv sub control de poliţie, serviciile secrete şi Ministerul Justiţiei. La 5 aprilie 2009, considerând că alegerile nu s-au desfăşurat corect s-a decis organizarea de proteste în ziua următoare. Organizatorii au convocat în ziua de 7 aprilie dimineaţa o conferinţă de presă pentru a explica că atacul împotriva comisiei electorale centrale şi asaltarea unor furgonete nu au fost iniţiativa protestatarilor. Cu toate acestea, au descoperit de pe site-ul web al chesturii că a fost deschisă o anchetă privindu-i pe organizatorii flash-mob-ului.

După evenimente au fost nevoiţi să se ascundă, fiind ajutaţi de unele ONG-uri angajate în protecţia drepturilor omului, ca Amnesty International. Pe lângă proiectul „Academiei Curajului”, un alt sector important de activitate este organizarea de manifestaţii şi flash-mob-uri. De exemplu, în luna ianuarie, asociaţia a organizat o acţiune de protest în faţa Ambasadei Rusiei pentru a-şi face auzită vocea împotriva încălcărilor drepturilor omului la Moscova.

Sunt totodată membrii unei coaliţii care se bate împotriva discriminărilor şi susţin activ Curaj (www.curaj.net, www.curaj.tv), o revistă care apare în prezent numai online. Activităţile asociaţiei sunt toate autofinanţate, având în vedere că au câştigat patru cauze la CEDO şi au obţinut suma de 13.000 de euro despăgubiri. În prezent, aşteaptă verdictul în alte 10 cauze intentate guvernului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata