Escrocii se folosesc de nenorocirea din Haiti

Escrocii pe Internet se dovedesc iuţi la mână. La doar câteva zile de la cutremurul din Haiti ei şi-au adaptat metodele la situaţie şi atrag în capcană persoanele naive, deturnând donaţii sau împrăştiind viruşi, scrie ziarul german Stern.

‘Acum câteva zile mi-am pierdut părinţii în urma groaznicului cutremur’, scria de exemplu ‘Janet Jones din Port au Prince’, în vârstă de 24 de ani, implorând sprijin, pentru că a rămas singură şi nimeni nu o ajută cu un adăpost sau mâncare. ‘Fiţi binecuvântaţi’, se încheia mesajul trimis de ‘Janet’.

Mailuri de la ‘Janet’ şi alte aşa-zise victime ale cutremurului din Haiti circulă acum cu miile prin căsuţele poştale electronice ale programelor de email şi reţelele sociale din întreaga lume, apelând la mila cititorului, relatând despre destine înfiorătoare şi solicitând tot timpul o donaţie. În realitate însă, ‘Janet’ sau alţi expeditori similari de mailuri nu există, poveştile lor fiind inventate.

Delicvenţii online folosesc poveştile sfâşietoare doar ca momeală, pentru a exploata donatorii inimoşi sau a vinde abonamente software la suprapreţ. Între timp, organizaţiile de ajutorare, băncile, producătorii de softuri şi FBI-ul au emis avertismente legat de aceşti delicvenţi fără scrupule.
Pe site-ul FBI, oamenii sunt îndemnaţi să fi sceptici atunci când primesc un email de la persoane particulare, care se dau drept supravieţuitori ai cutremurului, sfatul fiind ca banii să fie donaţi direct organizaţiilor de ajutorare şi nu prin terţe persoane.

Escrocii lovesc însă şi aici, apărând deja pagini web şi emailuri false ale unor organizaţii de ajutor, care cu greu pot fi deosebite de cele ale adevăratelor organizaţii de ajutor. Alţii se dau pur şi simplu drept membri ai unor organizaţii de ajutor reale, mailurile şi paginile lor web fiind întru totul conforme, mai puţin detaliile conturilor bancare.

În acest fel, angajaţi ai organizaţiei ‘Haiti Students Union’ au reuşit să adune ilegal bani iar actualmente circulă chiar şi angajaţi falşi ai Crucii Roşii. Delicvenţii se folosesc într-un mod dibace de anonimitatea Internetului, adresele expeditorilor de mailuri şi paginile Internet fiind rapid falsificate iar urmele şterse la fel de rapid.
Cyberdelicvenţii au ajuns între timp atât de profesionişti încât unele conturi reale de donaţii au fost blocate preventiv în Marea Britanie, pentru că sistemele automate de avertizare ale băncilor le – au considerat în mod eronat drept încercări de escrocherie.

Escrocii se folosesc de marele interes acordat catastrofei din Haiti şi pentru un alt truc rafinat. Ei pregătesc, de exemplu, pagini Internet cu aşa numite ‘Scareware’ (termenul se referă la pretinse programe antivirus, care simulează existenţa unor ameninţări pentru computer, producând teamă, ‘scare’, n.red.), folosind fotografii şi ştiri din zone de catastrofă, care atrag rapid atenţia internauţilor, prin aceasta paginile respective ajungând rapid în capul listelor de căutări pe Google.

Aşa zisele pagini de informaţii sunt însă manipulate iar cine le vizitează primeşte un avertisment de securitate fals (‘Computerul dvs are 74 lacune de securitate’ sau ‘PC-ul Dvs este infectat cu un virus’) iar la următorul pas utilizatorului de Internet i se dă posibilitatea de a elimina aceste lacune ‘cu un singur clic’.
Cine urmează sfatul o păţeşte, pentru că programul antivirus oferit nu elimină viruşii, fiind el însuşi unul. Iar acest program nu doar că este greu de eliminat ci poate însemna şi o capcană scumpă de abonament, care poate costa 50 de euro.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    ASTA E CAPITALISMUL, ECONOMIA DE PIATA, FIECARE VREA SA FURE FARA MUNCA.La noi functioneaza de 20 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata