Europa de Est se îndreaptă către o criză demografică

Căderea zidului Berlinului în urmă cu 30 de ani a marcat sfârșitul comunismului în Europa de Est, însă astăzi există întrebarea dacă se apropie și un sfârșit din punct de vedere demografic, comentează cotidianul The Washington Post.

Din 20 de țări care se micșorează în mod rapid, 15 dintre acestea au făcut anterior parte din Tratatul de la Varșovia sau din Iugoslavia, scrie The Washington Post, adăugând că, dacă ar mai exista, Germania de Est ar face de asemenea parte din această categorie.

„Populația slavă este pe cale de a se micșora cu 23%, ajungând de la 7,2 milioane de persoane la doar 5,2 milioane până în 2050, potrivit unor studii americane”, sugerează autorul articolului.

„După cum se poate observa, Europa de Est, inclusiv estul Germaniei, este un focar al populismului. Autodeclarat ‘democrat iliberal’, Viktor Orban se află la conducerea Ungariei (a cărui populație actuală este de 9,8 milioane, cu o creștere anuală de -0,25%), în timp ce în landul german aflat în est Turingia, a cărui populație de 2,1 milioane reprezintă o scădere din timpul perioadei comuniste, partidele de extremă stânga și dreapta au obținut 54% din voturi în alegerile de la 27 octombrie”, mai scrie acesta.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata