Liderii europeni au folosit diferite mijloace pentru a ajunge la funeraliile lui Kaczynski

Liderii străini au folosit diferite mijloace de transport pentru a ajunge la funeraliile de stat ale preşedintelui Poloniei Lech Kaczynski şi soţiei sale, Maria, la Cracovia.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a zburat cu avionul de la Moscova, în timp ce preşedintele sloven Danilo Turk a decis să se deplaseze cu maşina, 500 mile. Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a deplasat în nord-vestul României cu elicopterul şi apoi a continuat călătoria cu maşina, prin Ungaria şi Slovacia. Premierul estonian Andrus Ansip a călătorit 18 ore, în timp ce preşedintele Vaclav Klaus a mers cu maşina şi trenul. Tot cu maşina au plecat fostul preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, de la Kiev, împreună cu soţia sa, la ora 7 dimineaţa, sâmbătă, 17 aprilie,  informează ediţia de luni a ziarului The Washington Times.

Preşedintele SUA, Barack Obama, nu a fost singurul lider mondial care nu a participat la funeralii din cauza norului de cenuşă vulcanică din Islanda. Şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, precum şi cancelarul german Angela Merkel şi-au anulat deplasările.

Casa Albă a anunţat că Obama nu a avut niciun program public pentru duminică, schimbarea de ultim moment permiţându-i să se ducă la o partidă de golf. Într-o zi rece, dar însorită, Obama şi trei parteneri de golf s-au îndreptat spre Baza aeriană Andrews. Este a 32-a oară când Obama joacă golf, de la preluarea mandatului, la 20 ianuarie 2009, potrivit lui Mark Knoller de la CBS Radio.

Potrivit ziarului american, Obama a jucat golf mult mai des decât George W. Bush, ca preşedinte. În cei opt ani de mandat, Bush a jucat de numai 24 de ori. Ultima dată ca preşedinte a jucat la 13 octombrie 2003. El a spus în 2008 că a renunţat la golf „în semn de solidaritate” cu familiile soldaţilor care îşi dau viaţa în Irak.

„Nu vreau ca unele mame ai căror fii au murit recent să-l vadă pe comandantul suprem jucând golf”, a spus Bush într-un interviu la Casa Albă pentru publicaţia Politico. „Le datorez acest lucru familiilor să fiu cât mai solidar cu ei. Şi cred că a juca golf în timpul unui război nu face decât să trimită un semnal greşit”, a precizat Bush. El a încetat să joace după ce a primit informaţii despre un atac mortal în Irak, în timp ce juca golf la ferma familiei din apropierea oraşului Crawford, Texas.

Potrivit Washington Times, de la preluarea mandatului de către Obama, 397 de soldaţi au murit în operaţiunea Enduring Freedom din Afganistan, iar alţi 151 au murit în operaţiunea „Libertatea irakienilor”.

Biserici din SUA au ţinut slujbe duminică pentru regretatul preşedinte polonez. Parohienii de la Bazilica Sf. Stanislav din Chicopee, Massachusetts, au organizat o ceremonie de comemorare pentru Kaczynski, în timp ce aproximativ 100 de americani de origine poloneză s-au adunat la Centrul poloneze şi Slav din Brooklyn, New York. Ei au privit în tăcere transmisia în direct a funeraliilor de stat de la Cracovia.

Obama nu s-a deplasat la Ambasada Poloniei din Washington, dar secretarul de stat Hillary Clinton şi vicepreşedintele Joseph Biden au semnat în cartea de condoleanţe de la Ambasadă, mai precizează Washington Times.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata