Medvedev: Rusia nu vrea o putere ucraineană de care „să te ştergi pe picioare”

24

Rusia nu va coopera în Ucraina decât cu o putere care apără ‘interesele statului’ şi de care ‘să nu te ştergi pe picioare’, a declarat joi premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP şi ITAR-TASS.

‘Avem nevoie ca partenerii noştri să aibă tonus, ca puterea în exerciţiu în Ucraina să fie legitimă şi eficientă, nu o cârpă de şters pe picioare’, a declarat Medvedev, într-o şedinţă a guvernului rus.

‘Puterea trebuie să se concentreze şi să apere oamenii, forţele de ordine, interesele statului’, a adăugat el, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

‘Vom continua să cooperăm cu partenerii noştri ucraineni pe toate direcţiile, vom încerca să facem totul pentru a îndeplini promisiunile care au fost făcute. Dar, în acelaşi timp, este necesar ca partenerii noştri înşişi să aibă tonus, ca puterea în Ucraina să fie legitimă şi eficientă’, a afirmat Medvedev, potrivit ITAR-TASS.

Pentru a evita speculaţiile privitoare la politica Rusiei în Ucraina pe fondul reizbucnirii violenţelor marţi la Kiev, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că soluţionarea crizei din Ucraina este o prioritate mai mare pentru Federaţia Rusă decât chestiunea acordării următoarei tranşe de credit (circa două miliarde de dolari).

Ministerul rus de Finanţe anunţase anterior că Ucraina va primi viitoarea tranşă în următoarele câteva zile.

O sursă din parlamentul ucrainean declarase în acest sens pentru Reuters că ‘tranzacţia’ a fost amânată pentru vineri, 21 februarie.

Pe fondul incertitudinii cu privire la acordarea tranşei de credit, ministrul rus adjunct de externe Grigori Karasin a declarat pentru RIA Novosti că înclină să acorde credit Ministerului de Finanţe. Rusia a decis în luna decembrie acordarea unui credit Ucrainei de 15 miliarde de dolari, dintre care o primă tranşă de trei miliarde a fost deja vărsată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata