Necazurile pentru AstraZeneca cresc pe măsură ce Australia, Filipine și Uniunea Africană limitează vaccinările COVID-19

34

Australia și Filipine au limitat utilizarea vaccinului AstraZeneca COVID-19, în timp ce Uniunea Africană a renunțat la planurile de a cumpăra vaccinul pe fondul penuriei globale, provocând lovituri suplimentare speranțelor companiei de a livra un vaccin pentru lume.
Vaccinul – dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford și considerat un lider în cursa globală a vaccinurilor – a fost afectat de probleme de siguranță și probleme de aprovizionare de când rezultatele studiilor de fază III au fost publicate în decembrie, Indonezia fiind ultima țară obligată să caute doze de la alți producători de medicamente.

Filipine au suspendat utilizarea focurilor de armă AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani, după ce autoritatea de reglementare europeană a declarat miercuri că a găsit cazuri rare de cheaguri de sânge în rândul unor beneficiari adulți, deși încă crede că beneficiile vaccinului îi depășesc riscurile.

Australia a recomandat persoanelor sub 50 de ani să primească vaccinul COVID-19 Pfizer în locul celui AstraZeneca, o schimbare de politică pe care a avertizat-o că va susține campania de vaccinare.

Imaginea lui AstraZeneca este vândută la preț, pentru câțiva dolari pe doză. Este de departe cel mai ieftin și cel mai mare volum lansat până în prezent și nu are niciuna dintre cerințele extreme de refrigerare ale altor vaccinuri COVID-19, ceea ce îl face probabil să fie principiul principal al multor programe de vaccinare din lumea în curs de dezvoltare.

Dar mai mult de doisprezece țări au suspendat complet sau parțial utilizarea vaccinului, mai întâi cu privire la îngrijorările cu privire la eficacitatea la persoanele în vârstă și acum la îngrijorările legate de reacțiile adverse rare periculoase la persoanele mai tinere.

Acest lucru, împreună cu eșecurile producției, va întârzia lansarea vaccinurilor pe tot globul, în timp ce guvernele se luptă să găsească alternative pentru a îmblânzi pandemia care a ucis peste 3 milioane.
Italia s-a alăturat miercuri Franței, Olandei, Germaniei și altor persoane pentru a recomanda o vârstă minimă pentru beneficiarii vaccinului AstraZeneca, iar Marea Britanie a declarat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească o alternativă. Coreea de Sud a suspendat, de asemenea, utilizarea vaccinului la persoanele sub 60 de ani săptămâna aceasta, aprobând în același timp vaccinul cu o singură doză Johnson & Johnson.

AstraZeneca a declarat că lucrează cu autoritățile de reglementare britanice și europene pentru a enumera posibile cheaguri de sânge cerebral ca „un efect secundar potențial extrem de rar”.

De asemenea, Africa de Sud a întrerupt vaccinările împotriva AstraZeneca luna trecută, după ce un mic studiu a arătat că vaccinul oferă o protecție minimă împotriva bolilor ușoare până la moderate cauzate de varianta dominantă locală de coronavirus.
AstraZeneca se confruntă cu probleme de producție care au dus la deficiențe ale vaccinului său în mai multe țări.

Ministrul indonezian al Sănătății, Budi Gunadi Sadikin, a declarat că țara este în discuții cu China cu privire la obținerea a până la 100 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pentru a acoperi un decalaj în livrări cauzate de întârzierile la sosirea dozelor AstraZeneca.

India a pus stăpânire temporară pe toate exporturile majore de vaccin AstraZeneca făcute de Serum Institute of India (SII), cel mai mare producător de vaccinuri din lume, pe măsură ce infecțiile interne cresc.

Acest lucru a afectat aprovizionarea cu instalația globală de partajare a vaccinului COVAX, susținută de GAVI / OMS, prin care 64 de țări mai sărace ar trebui să primească doze din SII, a declarat pentru Reuters partenerul de achiziții și distribuție al programului UNICEF, luna trecută.

GAVI și Organizația Mondială a Sănătății au declarat joi că unitatea a livrat aproape 38,4 milioane de doze în peste 100 de țări și economii de pe șase continente și se așteaptă să livreze doze tuturor economiilor participante care au solicitat vaccinuri în prima jumătate a anului an.

Directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a fost citat în declarație spunând că peste 37 de milioane de doze din vaccinul companiei au fost livrate prin COVAX.

„Continuăm să lucrăm 24/7 pentru a ne îndeplini angajamentul neclintit de acces larg, echitabil și accesibil”, a spus el.

Uniunea Africană explorează opțiunile de vaccinare împreună cu Johnson & Johnson, a declarat șeful Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. A renunțat la planurile de cumpărare a vaccinului AstraZeneca de la SII pentru a evita duplicarea eforturilor de către COVAX, care va continua să furnizeze vaccinul către Africa.

Marea Britanie își încetinește lansarea vaccinului din cauza întârzierilor efectuate într-un transport de doze AstraZeneca din India și se află în fruntea UE cu privire la exporturile de vaccin. De asemenea, Australia a dat vina pe întârzieri în campania sa de imunizare din cauza problemelor de aprovizionare în Europa.

AstraZeneca a citat randamente reduse la o fabrică europeană pentru deficitul de aprovizionare către Uniunea Europeană.