O cincime din cei mai mari copaci de pe Pământ, distruși de incendiile de pădure din California

33

În urma incendiilor care au afectat California în ultimul an, mii de arbori maturi din specia sequoia gigant, au fost mistuiți de foc.

 Conform unui raport al Serviciului Parcurilor Naţionale din  Statele Unite, aproape o cincime din cei mai mari copaci de pe Pământ, au fost distruși sau afectați de flăcări.

Concret, două incendii declanşate de fulgere în luna septembrie în Parcul Naţional Sequoia şi în Pădurea Naţională Sequoia din jur au făcut ravagii în mai bine de o treime din pădurile din California şi au mistuit între 2.261 şi 3.637 de arbori sequoia gigant, între 3% şi 5% din populaţia acestor copaci maiestuoşi, conform raportului emis de agenţie vineri.

Această pierdere a condus la o creştere a bilanţului acestor copaci distruşi în ultimii doi ani în incendii de vegetaţie la un procent estimat de 13 până la 19% din populaţia de sequoia gigant din lume.

În contextul extinderilor, Sequoia gigant are o distribuţie limitată, acoperind doar 28.000 de acri în 70 de păduri de pe versanţii vestici ai munţilor Sierra Nevada din California.

Un arbore sequoia poate trăi mii de ani. Printre aceşti copaci se numără comori naţionale emblematice, cum ar fi “General Sherman Tree” din Parcurile Naţionale Sequoia şi Kings Canyon, care este considerat cel mai mare arbore din lume, având o înălţime de 83,8 metri şi un diametru de 10,9 metri la bază.

Un sequoia gigant matur este acel copac care are un diametru de peste 1,2 metri.

Un arbore sequoia care a suferit răni grave se preconizează că va muri în cinci ani de la incendiu, se explică în raport.

Documentul a atribuit schimbărilor climatice situaţia devastatoare pentru arborii sequoia gigant. Începând din 2015 a existat o creştere dramatică a suprafeţei mistuite de flăcări şi a numărului de incendii grave în zona pădurilor de sequoia, ceea ce a condus la o mortalitate semnificativă a arborilor maturi, se arată în raport.

Această creştere este în concordanţă cu înmulţirea incendiilor grave din vestul Statelor Unite, asociată cu sezoanele de incendiu cu temperaturi mai ridicate şi mai secetoase şi cu o creştere a aridităţii combustibilului – materialul lemnos uscat – legată de schimbările climatice.