Obama afirmă că 2014 „poate fi un an decisiv” pentru Statele Unite

În speranţa că 2014 „poate fi un an decisiv” economic pentru Statele Unite după ani de convalescenţă în urma crizei economice, Barack Obama a avertizat marţi Congresul că ar putea să acţioneze singur pentru a reduce inegalităţile sociale existente în Statele Unite, relatează AFP, Reuters şi EFE.

În discursul său anual asupra Stării Uniunii, preşedintele american a afirmat că doreşte „accelerarea creşterii economice, întărirea clasei de mijloc şi crearea de noi pasarele spre clasa de mijloc”.

Unele dintre aceste măsuri „vor avea nevoie de o acţiune a Congresului şi aştept cu nerăbdare să lucrez cu voi toţi”, a declarat Obama, pe un ton voit combativ, după trei ani în care programul său economic şi social a fost dejucat de republicanii majoritari în Camera Reprezentanţilor.

„Dar Statele Unite nu rămân pe loc şi nici eu. Aşa că, atunci când voi putea lua măsuri fără a trece prin procesul legislativ pentru a îmbunătăţi oportunităţile de succes pentru mai multe familii americane, acest lucru chiar îl voi face”, a avertizat el, deşi marja lui este foarte limitată.

Guvernul democratic şi republicanii din Congres sunt angajaţi din 2011 într-o luptă asupra veniturilor şi cheltuielilor, ce a atins apogeul în luna octombrie, cu peste două săptămâni de blocaj al administraţiilor. De atunci, aleşii au ajuns la un compromis cu privire la orientările pe termen mediu, dar alte crize ameninţă, ca – pentru a nu ştiu câta oară – ridicarea plafonului datoriei.

Numeroşi aleşi au în minte mai ales viitorul lor personal: toată Camera şi o treime din Senat vor fi reînnoite în noiembrie. Aliaţii democraţi ai lui Obama par să fi început prost să-şi recâştige o majoritate.

„După părerea mea, ceea ce uneşte oamenii din această ţară… este credinţa simplă şi profundă în ideea unei posibilităţi pentru toţi de a reuşi”, a spus Obama, oferind numeroase exemple disponibile de a stimula redresarea după recesiunea din 2007-2009.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata