Papa Francisc a criticat în mesajul anual pentru pace indiferenţa unei lumi suprainformate

22

Papa Francisc a adresat în mesajul său anual pentru pace un apel statelor, cărora le-a recomandat să împiedice extinderea conflictelor, să atenueze datoriile țărilor sărace și să desfășoare o cooperare care „să respecte” culturile, protejând dreptul la natalitate. Suveranul pontif a criticat în același timp „indiferența” unei lumi suprainformate, transmite marți AFP.

Intitulat „Învinge indiferența și cucerește pacea”, mesajul, difuzat marți, urmează să fie citit în toate bisericile catolice în 1 ianuarie 2016, cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii. În contextul în care papa denunță în mod regulat un „al treilea război mondial desfășurat pe bucăți”, mesajul evocă „consecințele tragice” ale terorismului și ale violenței „din motive etnice au religioase”, dar acuză și „indiferența care a depășit spațiul individual, căpătând o dimensiune globală”, precum și refuzul de a practica „solidaritatea” la toate nivelurile.

La sfârșitul mesajului său, Jorge Bergoglio lansează „un triplu apel” liderilor statelor, care ar trebui „să se abțină să antreneze alte popoare în războaie care distrug nu numai bunuri materiale, culturale și sociale, dar și integritatea morală și spirituală”. Guvernanții trebuie să acționeze și pentru „ștergerea sau gestionarea sustenabilă a datoriei internaționale a celor mai sărace țări”.

Ei trebuie și „să adopte politici de cooperare care, în loc să se plieze la dictatura anumitor ideologii, să respecte populațiile locale și să nu aducă atingere dreptului fundamental și inalienabil al copiilor la viață”.

Mesajul denunță și „dezangajarea” unei lumi care se informează în permanență, făcând un apel la abandonarea „compasiunii artificiale”, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News