Preşedintele Europei, o femeie?

În timpul unui dejun organizat de Clubul de la Madrid, doamna Vike-Freiberga a criticat fara ocolisuri modul in care se desfasoara procesul de alegere a candidatilor pentru cele doua posturi cele mai importante ale Uniunii Europene, cel de presedinte al Consiliului European si de reprezentant al politicii externe.

Ea a deplâns faptul ca se actioneaza cum se facea inainte când UE era “un mic club de prieteni”, nefiind admisibil ca alegerea acestor doua functii importante prevazute in Tratatul de la Lisabona sa fie pusa la cale “cu usile inchise” intre cancelarul Merkel si presedintele Sarkozy, noteaza ziarele ABC si El Mundo.

Dând un exemplu al acestor practici oneroase, Vike-Freiberga a citat un editorial al unui ziar belgian potrivit caruia Cei 27 s-au pus de acord ca premierul Herman Van Rompuy sa prezideze UE, o stire preluata ulterior de ziarul francez Le Monde. “Este ceea ce ei numesc dezinformare” , a spus ea facând aluzie la o traditie sistematica in fosta URSS. Fosta presedinta letona a deplâns ca nu a fost mentionat ca aspirant “nimeni din Europa de Est si nici din noile state membre”.

În ce-o priveste accepta sa fie candidata, recunoscând ca l-a autorizat pe premierul leton sa-i prezinte oficial candidatura. Întrebata asupra sanselor de a obtine postul, ea a raspuns:
“Nu eu sunt cea care trebuie sa spuna acest lucru”, dar pare sigura de sprijinul republic ilor baltice. Buna cunoscatoare a limbii lui Cervantes are pe birou un bust al lui Don Quijote, astfel incât lumea a inceput sa o numeasca in gluma: Dona Quijote. Ceea ce nu o deranjeaza, este dispusa sa “participe la lupta”, chiar daca unii o considera “o pierdere de timp”.

Consultarile pe care le desfasoara presedintia semestriala suedeza a UE nu s-au incheiat. Totul va fi decis la consiliul extraordinar din 19 noiembrie. Fosta presedinta letona a precizat ca Tratatul de la Lisabona lasa practic neclarificata procedura electorala ca pluteste intr-un fel de “limb”. Dupa cum nu descrie in mod precis nici continutul noilor posturi, prin urmare ne aflam in fata unor ape necunoscute. Este si motivul pentru care nu s-a procedat ca in cazul celorlalte desemnari.

Vike-Freiberga, in vârsta de 72 de ani a fost intre 1999 si 2007 presedinta Letoniei, iar de doua zile este candidata oficiala a tarii sale pentru a ocupa postul de presedinte al Consiliului European. Prin urmare, o femeie, si pe deasupra una provenita din Est? Un fel de Mrs. Europe? Multi lideri europeni nici nu vor sa auda, recunoaste ea, acuzându-i ca fac lucrurile “ca intotdeauna, cu usile inchise si lumina stinsa”. Numele lui Vike-Freiberga si al lui Mary Robinson sunt singurele feminine care circula pe culoarele puterii europene si ale carei metode ea le denunta.

UE functioneaza ca fosta Uniune Sovietica”, spune ea referindu-se la complicata alegere a presedintelui si a inaltului reprezentant al Uniunii. Vike-Freiberga pledeaza pentru un presedinte care “sa se ocupe de relatiile Consiliului cu alte institutii europene, sa participe la summituri si sa se asigure ca totul decurge normal si ca UE sa functioneze mai bine”.

Ea care este fluenta in mai multe limbi straine (vorbeste engleza, franceza, spaniola si germana) pare bine pregatita pentru o functie pe care o considera mai mult “interna” decât orientata spre exterior. “Nu cred ca presedintele trebuie sa aiba un program, ceea ce trebuie este sa se puna in slujba Uniunii. Eu sunt pregatita pentru aceasta munca”.

Vike-Freiberga, care a fost supranumita si “doamna de fier a Europei de Esť a crescut in Germania unde parintii ei sa-au refugiat in 1944 dupa invazia sovietica a tarii sale. A trait de asemenea in Maroc si in Canada, unde si-a inceput cariera in invatamânt ca profesor de psihologie la Universitatea din Montreal. În cei opt ani de mandat ca presedinta a Letoniei a asigurat tarii sale integrarea in Uniunea Europeana si in NATO.

De când a ramas fara ocupatie politica acum doi ani, ea s-a dedicat problemelor internationale prin intermediul mai multor platforme: Clubul de la Madrid; Cons iliul European al Relatiilor Internationale si Grupul de Reflectie asupra viitorului UE pe care il coprezideaza alaturi de Felipe González. Este o femeie sincera, directa si energica. Un exemplu in acest sens a fost raspunsul dat in prezenta lui Aleksandr Lihotal, de la Fundatia Gorbaciov, daca ultimul presedinte al URSS a fost constient de ceea ce face cu a sa “perestroika” (schimbare) care a dus la prabusirea comunismului. Raspunsul ei a fost un nu hotarât.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata