Universitatea de vară „Tusvanyos”, sub semnul prieteniei Băsescu-Orban

Anul acesta, Universitatea de vară Tusvanyos, de la Băile Tuşnad, a devenit un eveniment media de primă importanţă nu din cauza lipsei ştirilor în perioda de vară ci mai ales pentru că, după opt ani de zile, preşedintele Fidesz, Viktor Orban, a păşit în Ardeal din nou în calitate de premier.

Niciodată până acum nu au fost prezenţi la manifestare aşa de mulţi membri de guvern iar preşedintele român, Traian Băsescu, a răspuns şi el invitaţiei, pentru al doilea an consecutiv, scrie ediţia de luni a ziarului ungar Magyar Nemzet. Printre participanţii la tabără bucuria şi încrederea manifestate aproape că erau palpabile, notează ziarul menţionat.

Poate că şi berea, vinul şi palinca s-au consumat în cantităţi mai mari faţă de anii trecuţi, însă trecerea sub uitare cât mai repede a ultimilor opt ani suna ca o scuză sinceră din partea participanţilor, mai scrie publicaţia.
Cea de-a 21-a ediţie a Universităţii de vară a început sub motto-ul ‘cu cărţile deschise’, iar atunci când a fost elaborat acest motto, probabil că nici organizatorii nu s-au gândit cât de frapant au reuşit să formuleze tot ceea ce s-a putut experimenta timp de patru zile la prelegerile şi discuţiile de acolo.

Potrivit Magyar Nemzet, un excelent acord final a fost întâlnirea la nivel înalt ungaro-română, programată pentru ultima zi şi al cărei ton sincer a demonstrat cât de fals este acel mod de gândire, conform căruia doar ascunderea sub preş a chestiunilor controversate rezolvă diferenţele de opinie.
Traian Băsescu, acum în calitate de preşedinte reales, a venit din nou la Băile Tuşnad, deşi îi era foarte clar faptul că organizatorii, participanţii şi noii conducători de la Budapesta sunt partizanii înflăcăraţi ai autonomiei, adică ai acelei autodeterminări pe bază etnică pe care el, împreună cu toate partidele româneşti, o respinge, făcând referire la Constituţie.

Nimeni nu a jucat cu cărţi măsluite iar acest lucru generează încredere, este de părere ziarul ungar. Nu degeaba Viktor Orban şi Traian Băsescu se înţeleg aşa de bine de ani de zile, subliniază publicaţia.
Iar dacă cineva spune, „strâmbând din nas”, că preşedintelui român i-a trebuit anul trecut compania lui Orban doar pentru obţinerea voturilor etnicilor maghiari din Ardeal, atunci nu ar strica să remarcăm rapid un lucru şi anume că, în mod interesant, Bucureştiul a primit acum cu cea mai mare înţelegere modificarea legislativă referitoare la dubla cetăţenie, decisă de parlamentul de la Budapesta, consideră Magyar Nemzet.

Există diferenţe de opinie şi există interese comune. Despre asta este de fapt vorba în politică. Interesul ungar nu este doar acela ca etnicii maghiari din Ardeal să-şi poată păstra identitatea, ci să se simtă şi bine pe pământul lor natal şi să-şi croiască drumul prin viaţă aşa cum îşi doresc ei.
Ungaria trebuie să le acorde tot ajutorul în această privinţă, chiar şi atunci când există sau vor exista lideri politici la Bucureşti cărora acest lucru nu le convine, ţine să precizeze analiza.

În interesul ungar este de asemenea şi o Europă Centrală puternică. Afirmarea interesului comun al acestui spaţiu este o chestiune existenţială într-o Uniune Europeană în care şi azi ultimul cuvânt îl au puterile mari şi mijlocii occidentale. În această direcţie, România poate fi pe lângă Polonia, partenerul cel mai eficace. Astfel, colaborarea strânsă cu Bucureştiul este şi în interesul ungar, relevă ziarul.
În baza discursurilor ţinute sâmbătă de Orban şi Băsescu există o şansă mare pentru afirmarea interesului comun. Universitatea de vară de la Tuşnad s-a transformat într-un factor formator de politică, conchide Magyar Nemzet.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata