Vast exerciţiu de securitate cibernetică în Europa

29

Peste 400 de experți în securitate cibernetică participă joi la cel mai mare exercițiu de simulare organizat vreodată în Europa, a anunțat Comisia Europeană (CE), informează AFP.

Exercițiul, intitulat ‘Cyber Europe 2014’, simulează ‘o criză de mare amploare care afectează infrastructuri de informații esențiale’. Experții se confruntă cu peste 2000 de incidente, între care atacuri împotriva unor servicii online, modificări ale unor pagini web, scurgerea de informații sensibile, dar și atacuri asupra unor rețele energetice sau de telecomunicații, a explicat Comisia.

Peste 200 de organizații și 400 de profesioniști din 29 de țări europene au fost mobilizați pentru acest exercițiu, ce implică mai multe centre din întreaga Europă coordonate de un centru de control, a precizat executivul european.

‘Doar eforturi comune de acest tip pot contribui la menținerea protecției societății și economiei de astăzi’, a subliniat comisarul european pentru noile tehnologii Neelie Kroes. Aceasta a subliniat că nivelul de ‘sofisticare și volumul atacurilor cibernetice crește în fiecare zi’.

Directorul general al Agenției europene pentru securitatea rețelelor de informații (ENISA), Udo Helmbrecht, a amintit că ‘acum cinci ani nu exista nicio procedură de cooperare între statele membre ale Uniunii Europene în cazul unei cibercrize’.

‘Astăzi, dispunem de proceduri colective ce permit atenuarea unei cibercrize la nivel european, iar rezultatul exercițiului ne va permite să identificăm următoarele măsuri pe care le avem de luat pentru a continua să îmbunătățim situația’, a spus directorul ENISA.

Potrivit agenției europene, care va publica un raport cu privire la exercițiul desfășurat, în 2013 numărul atacurilor cibernetice pe internet la scară mondială a crescut cu aproape un sfert, iar numărul total de încălcări ale confidențialității datelor a fost cu 61% mai mare decât în 2012.

La începutul lui 2013, Comisia Europeană a propus un plan de luptă care să oblige statele să adopte o strategie în materie de securitate a rețelelor informaționale și să desemneze autorități naționale competente. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News