Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, în 2014, se aniversează pe 10 mai. Inițiată în 2006, această zi se sărbătorește în a doua sâmbătă din luna mai, evenimentele continuând și în ziua de duminică. Fenomenul migrației păsărilor prezintă o importanță deosebită, acestea acționând ca indicatori ai ecosistemului, biodiversității și schimbărilor climatice.

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este un eveniment desfășurat la inițiativa Programului pentru Mediu al Națiunilor Unite (UNEP), în parteneriat cu BirdLife International și Wetlands International, având la bază Acordul african-eurasiatic pentru păsări migratoare și Convenția privind speciile migratoare și animalele sălbatice — două tratate de bază pentru animale și păsări sălbatice, elaborate de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și partenerii săi.

Tema propusă pentru 2014 ”Căile de destinație: păsările migratoare și turismul” atrage atenția comunității internaționale asupra legăturii care poate exista între turism, dezvoltarea comunităților locale și protejarea păsărilor migratoare.

La noi în țară, se marchează acest eveniment prin acțiuni de monitorizare a speciilor de păsări sălbatice, distribuirea de materiale informative, conferințe în care sunt expuse aspecte semnificative pentru conservarea speciilor de păsări migratoare, precum și modalitățile concrete în care membrii comunităților se pot implica în acțiuni de voluntariat în acest domeniu.

În fiecare an, peste un miliard de turiști traversează frontierele internaționale. Fauna sălbatică înfloritoare reprezintă un atu-cheie pentru turism și nu sunt de neglijat migrările spectaculoase ale păsărilor. Gestionate în mod corespunzător, ele pot deveni atracții turistice importante. Prin oferirea posibilităților de observare și fotografiere a păsărilor, se deschid oportunități de creștere a nivelului de trai al comunităților locale și se contribuie la conservarea biodiversității, prin alocarea unei părți din beneficiile obținute.

Campania din 2014, realizată în parteneriat cu Organizația Mondială a Turismului, își propune să evidențieze obiective turistice urmărind traseele urmate de păsările migratoare din lume. Se are în vedere canalizarea veniturilor din turism în realizarea proiectului ce are ca scop protejarea habitatelor păsărilor.

Habitatele adecvate sunt vitale pentru păsările migratoare, deoarece oferă hrana, odihna și asigură reproducerea. Ele reprezintă situri cheie de-a lungul rutelor de migrație, permițând păsărilor migratoare să călătorească pe distanțe mari, care cuprind uneori mii de kilometri.

Proiectul „locuri de destinație”, inițiat de Organizația Mondială a Turismului, va promova turismul durabil la opt site-uri importante ale păsărilor migratoare din Africa, Asia și Europa.

Aniversarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare urmărește determinarea oamenilor să acționeze pentru protejarea păsărilor migratoare și să încurajeze autoritățile naționale, organizații neguvernamentale (ONG), cluburi și asociații, universități, școli pentru organizarea de evenimente, programe anuale, activități educaționale pentru conștientizarea publicului în vederea conservării habitatelor păsărilor migratoare din întreaga lume. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata