Anul trecut, românii au cheltuit 1,4 miliarde euro pe medicamente fără reţetă

189

În anul 2022, românii au cheltuit 1,4 miliarde euro pe medicamente fără reţetă, din datele unor cifre din industria medicamentelor, care arată că românii fac cozi la farmacii pentru medicamente care să le trateze diverse afecţiuni minore.

Concret, vânzările la medicamentele eliberate fără reţetă (OTC) au ajuns la 6,7 miliarde de lei (aproape 1,4 miliarde de euro) în 2022, în creştere cu 23% faţă de anul anterior, din datele oferite de compania de cercetare de piaţă Cegedim.

La nivel de consum, 274 de milioane de cutii de medicamente OTC au fost cumpărate de pacienţii români anul trecut, o creştere de 9% faţă de anul 2021.

În acelaşi timp, piaţa centrelor de fitness şi a cluburilor sportive nu depăşeşte 100 milioane de euro, fiind de circa 16 ori mai mică decât cea a medicamentelor fără reţetă. În 2020, cifra de afaceri a centrelor de sport a fost de 418 milioane de lei total – cluburi sportive (119 mil. lei) şi centre de fitness (aproape 300 mil. lei), din datele de la Registrul Comerţului.

Românii fac cozi la farmacii pentru medicamente

În prezent, românii fac cozi la farmacii pentru medicamente care să le trateze diverse afecţiuni minore sau să le ajusteze stilul de viaţă, cum este cazul suplimentelor alimentare. Însă, medicii recomandă un stil de viaţă sănătos, care implică şi sportul.

Astfel, OTC-urile reprezintă aproape 40% din totalul pieţei de medicamente în volum.

În contextul comparativ, piaţa medicamentelor a ajuns în anul 2022 la o valoare de 25,7 miliarde de lei, în creştere cu 22% faţă de anul anterior.

În plus, creştere a înregistrat şi consumul, care a depăşit pentru prima dată pragul de 700 de milioane de cutii de medicamente eliberate către pacienţi în 2022, o creştere de 7% faţă de anul precedent.

În continuare, medicamentele pentru sistemul digestiv şi cele pentru bolile vasculare şi nervoase ocupă cea mai mare cotă de piaţă din totalul cutiilor eliberate în 2022 către pacienţi.

Opt medicamente pentru boli rare, cancer și diabet zaharat, pe lista compensatelor și gratuitelor

Un număr de opt medicamente pentru pacienții cu boli rare, cancer și diabet zaharat vor fi introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite, proiectul fiind publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională.

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre de Guvern care permite introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a 8 noi molecule, din care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice.

Medicamentele sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, diabet zaharat și boli rare.

Aşadar, „Pentru toate cele 8 medicamente au fost emise decizii de includere condiționată și încheiate contracte cost-volum”, transmite, vineri, Ministerul Sănătății.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online