Care sunt beneficiile şi interdicţiile brânzeturilor în alimentaţia zilnică?

Foto: delefermă.ro
102

Brânza este un aliment aproape nelipsit de pe masă, dând savoare multor feluri de mâncare. Sortimentele de brânză de bună calitate pot fi o sursă excelentă de calciu și proteine.

În plus, unele brânzeturi pot contribui la sănătatea oaselor și ar putea reduce riscul apariției unor probleme de sănătate a inimii, susţine Cubbyathome.

Totuși, din explicaţiile experților, anumite tipuri de brânză pot fi un inamic al sănătății, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă. După cum susține Clinica Mayo, brânzeturile moi și maturate în mucegai pot fi periculoase pentru persoanele cu un sistem imunitar mai slab.

Bacteriile, asociate cu procesarea brânzeturilor

În acest sens, dr. Tamika Sims, șefă la Food Technology Communications, a explicat de ce este important ca, odată cu înaintarea în vârstă, să fie evitate alimentele care ar putea cauza probleme de sănătate.

Pe măsură ce îmbătrânim, sistemul imunitar tinde să devină mai slab. Acest lucru poate produce răspunsuri slabe la infecții, inclusiv la probleme alimentare, spune dr. Sims. Bacteriile care provoacă infecții nu se ascund doar în alimentele alterate, ci pot fi asociate și cu procesarea brânzeturilor. Brânzeturile tari și semimoi (cum ar fi parmezanul, brânza cheddar și șvaițerul), dar și mozzarella și brânzeturile moi din lapte pasteurizat sunt mai sigure de mâncat, spune Sims. Aceste tipuri de brânză sunt considerate cu risc mai mic de către FDA.

Ce fel de brânzeturi ar trebui să evite persoanele de peste 65 de ani

Tipurile de brânzeturi periculoase pentru adulții în vârstă includ brânzeturile moi din lapte nepasteurizat (crud), cum ar fi brânza feta, brie, camembert și queso fresco, potrivit lui Sims. Acestea sunt considerate „cu risc ridicat”, deoarece pot provoca infecții alimentare. Unele sunt fermentate și maturate cu mucegai, care include bacterii periculoase.

Cum puteți da brânza pe răzătoare

Oricine a ras brânză peste o porție de macaroane  sau în salată a făcut-o în stilul clasic, ținând răzătoarea în poziție verticală. Se pare că există o modalitate mult mai simplă de a folosi răzătoarea, extrem de simplu: nu trebuie decât să țineți răzătoarea înclinată pe o parte. În acest fel, puteți muta mai ușor bucata de brânză pe orizontală. Brânza rasă ajunge astfel în interiorul răzătoarei, permițându-vă să o aruncați pur și simplu în castron.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online