Ce modificări apar în organism și de ce alcoolul te împiedică să conduci?

23

Alcoolul îți afectează capacitatea de a conduce. Ești mai expus riscului de a suferi un accident după ce ai băut. Prin urmare, este foarte important să eviți să conduci după ce ai consumat alcool.

Cum te afectează alcoolul?

Chiar și după 1 băutură, alcoolul afectează:

 • timpii de reactie
 • coordonarea
 • concentrarea
 • hotărârea
 • vederea

Cu cât ai mai mult alcool în organism, cu atât mai mult îți afectează capacitatea de a conduce. Dacă ai băut cu o seară înainte, poți cumpăra un etilotest profesional care să te ajute sa determini concentrația de alcool în sânge, pentru a ști dacă poți sau nu să conduci. Dacă intenționezi să conduci, cel mai bine este să nu bei deloc.

Limitele legale pentru șoferi

Concentrația de alcool în sânge (BAC) este o măsură a cantității de alcool din sângele nostru. Limita actuală de alcool la volan este un BAC de 0,8 pentru a fi contravenție. Tot ce este peste această valoare este considerată infracțiune. Prin urmare, poți deduce faptul că în România toleranța la alcool este zero, deci, pentru a evita ridicarea permisului, nu bea alcool înainte de a conduce. Majoritatea oamenilor vor avea un BAC de 0,02 până la 0,05 după o băutură standard.

Poliția efectuează teste de respirație pe marginea drumului pentru alcoolemie. Un test de respirație măsoară microgramele de alcool la 100 de mililitri de aer expirat. Aparatul trebuie să afișeze zero altfel, în funcție de ce apare pe ecran, polițistul te va sancționa conform cu legea. Pe comenzi.ro poți găsi un aparat cu care să testezi alcoolemia acasă.

Când este sigur să conduci din nou

Majoritatea oamenilor au nevoie  1 până la 2 ore pentru a procesa o băutură standard. Asta înseamnă că după 3 băuturi standard ar trebui să așteptați cel puțin 3 ore înainte de a conduce.

După ce încetezi să bei, nivelul de alcool din sistemul tău poate continua să crească timp de până la 3 ore. Nimic nu poate accelera absorbția alcoolului de către corpul tău. De exemplu, să bei apă sau cafea, să mănânci sau să faci un duș. Acestea nu vor face alcoolul din sângele tău să dispară mai repede. Numai timpul poate face asta.

Conducere, medicamente și droguri ilegale

Drogurile legale și ilegale pot afecta capacitatea de a conduce. De asemenea, pot crește efectele alcoolului. Dacă iei medicamente, citește prospectul sau întreabă un farmacist sau un medic de familie dacă este sigur să conduci. Dacă ai îndoieli, nu conduce.

 

Conducerea sub influența oricărui drog este ilegală. Poliția efectuează acum teste de droguri pe marginea drumului.

Sfaturi de siguranță

Pentru a rămâne în siguranță, atunci când știi că vei consuma alcool, ține cont de sfaturile de mai jos:

 • Asigura-te ca ai un șofer cu tine, care nu va bea
 • Află despre opțiunile de transport public înainte de a ieși
 • Alocă un buget pentru un taxi
 • Stabilește un plan de rezervă pentru a ajunge acasă – un prieten sau un părinte pe care îl poți suna ar putea să te ducă acasă
 • Cheamă pe cineva sa te ia
 • Rămâi undeva peste noapte

Nu accepta să fi dus acasă de cineva care a consumat alcool!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata