Înainte de moartea în exil, Napoleon Bonaparte a luptat pentru a-și salva moștenirea

Pe măsură ce se apropie bicentenarul morții lui Napoleon Bonaparte, o expoziție la Les Invalides din Paris arată lumina morții sale în exil și a eforturilor sale de a-și salva moștenirea de geniu militar și lider vizionar.

Alungat de britanici pe insula Sfântă Elena Elena, plină de șobolani, în Atlanticul de Sud, Napoleon, înconjurat de o mână de confidenți apropiați, și-a scris memoriile, potrivit istoricului Lea Charliquart, care a coordonat expoziția, numită „Napoleon nu mai este’.

„Napoleon s-ar fi putut scufunda în uitare. Cu toate acestea, el folosește această perioadă în exil pentru a-și scrie povestea”, a spus Charliquart. „(El) se transformă în martir. Devine aproape sfânt.”

Napoleon, care a murit la 5 mai 1821, la vârsta de 51 de ani, împarte în continuare părerile oamenilor despre el. Pentru unii a fost un comandant celebru care a construit un vast imperiu și în Franța a construit un stat modern centralizat. Pentru alții a fost un tiran despotic care a cedat britanicilor la Waterloo.
Printre cele peste 200 de artefacte expuse se numără o pictură în ulei a unui Napoleon cu față cenușie, sprijinit pe perne, cu ochii închiși, cu o mână așezată peste stomac și cu sabia lângă el.

Citeste si:  Expoziţie de litografii franceze inspirate din lumea circului, la Muzeul de Artă Timişoara

Există, de asemenea, patul său de moarte: un pătuț militar de fier simplu, care probabil a fost menit să simbolizeze că împăratul de odinioară a fost soldat până la capăt.
Napoleon a vrut să fie amintit ca un „împărat căzut care a murit la mii de kilometri de Franța pe o mică piatră vulcanică”, a spus Charliquart.

„Evident, acesta este un aspect mai bun decât să mori în captivitate într-o casă cu miros de mucegai”.
Înmormântat pe Sfânta Elena la cererea britanicilor, dorința lui Napoleon fusese ca el să fie odihnit „pe malul râului Sena, printre francezii pe care i-am iubit atât de mult”.

Aproape două decenii mai târziu, trupul său a fost exhumat într-o stare conservată remarcabil.

Citeste si:  Franţa va pierde sub un miliard de euro în urma rezilierii contractului cu Rusia privind navele Mistral

„Acest episod completează legenda. Este ca și cum Napoleon ar fi atât de puternic încât poate depăși forța naturii”, a spus Charliquart.

Expoziția nu este încă deschisă publicului din cauza restricțiilor coronavirusului.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner