Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat vineri un apel vizând transformarea globală a îngrijirii din domeniul sănătăţii mintale

79

Un raport transmis vineri de Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă factorii de decizie și susținătorii sănătății mintale să își intensifice angajamentul și acțiunile pentru a schimba atitudinile și abordările privind acest domeniu.

Astfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat vineri un apel vizând transformarea globală a îngrijirii din domeniul sănătăţii mintale, menţionând o creştere bruscă a problemelor de sănătate mintală la nivel global de la debutul pandemiei.

În acest context, depresia şi anxietatea au crescut cu 25% doar în primul an al pandemiei de coronavirus, a precizat OMS cu prilejul lansării celei mai ample evaluări realizate de agenţie referitoare la sănătatea mintală la nivel global de la începutul secolului.

Raport îngrijorător încă dinainte de pandemie

Se afirma că aproape un miliard de persoane, adică una din opt persoane la nivel mondial, se confruntau cu probleme de sănătate mintală în 2019, înainte de începerea pandemiei, iar persoanele cu afecţiuni severe din domeniul sănătăţii mintale mor cu 10 până la 20 de ani mai devreme decât populaţia generală, avertizează raportul.

De exemplu, 71% dintre persoanele cu psihoză din întreaga lume nu beneficiază de servicii de sănătate mintală. În timp ce 70% dintre persoanele cu psihoză sunt tratate în țările cu venituri ridicate, doar 12% dintre persoanele cu psihoză beneficiază de servicii de sănătate mintală în țările cu venituri mici.

În cazul  depresiei, lacunele în ceea ce privește acoperirea serviciilor sunt mari în toate țările: chiar și în țările cu venituri ridicate, doar o treime dintre persoanele cu depresie beneficiază de asistență formală în domeniul sănătății mintale, iar tratamentul minim adecvat pentru depresie este estimat a fi de la 23% în țările cu venituri ridicate la 3% în țările cu venituri mici și medii-jos.

Care sunt principalele cauze?

În mod general, principalele cauze ale depresiei sunt abuzurile din copilărie şi bullying-ul, se precizează în raportul care face apel la acţiuni pentru abordarea ambelor probleme cu sprijinul serviciilor sociale, susţinere oferită familiilor care întâmpină dificultăţi, precum şi implementarea unor programe de educare socială şi emoţională în şcoli.

În plus, inegalităţile sociale şi economice, războiul, criza climatică şi ameninţări sanitare precum pandemia sunt menţionate ca factori de risc pentru afecţiunile mintale.

În opinia sa, ”Viaţa fiecăruia dintre noi afectează pe cineva cu o problemă de sănătate mintală. O bună sănătate mintală înseamnă o bună sănătate fizică, iar acest nou raport pledează cu tărie pentru schimbare”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Investiţia în sănătatea mintală este o investiţie într-o viaţă şi un viitor mai bun pentru toţi”.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online