Ritualuri funerare seculare din Irak și India, modificate de coronavirus

39

Timp de secole, hindușii s-au strâns să incinereze pe rugurile funerare, de-a lungul râului Gange, trupurile persoanelor decedate. Evreii au tradiția de a primi condoleanțe acasă în timpul unei perioade de doliu de șapte zile. Musulmanii se adună să spele trupurile persoanelor dragi decedate, în Irak și în întreaga lume arabă.

Dar ritualurile de înmormântare din lumea întreagă s-au schimbat semnificativ din cauza pandemiei de coronavirus.

Organizația Mondială a Sănătății, în ghidul său privind înmormântarea victimelor COVID-19, precizează că, în general,  cadavrele nu transmit virusul. Dar recomandările organizației sunt ca rudele să nu atingă sau sărute corpul defunctului, iar regulile guvernamentale privind distanțarea socială pentru a preveni răspândirea bolii au schimbat ritualuri importante legate de înmormântare și moarte în aproape toate credințele lumii.

Așa cum în România au fost restricționate adunările la înmormântări, slujbele s-au mutat în afara bisericii, iar firmele de servicii funerare au preluat sarcina de a organiza cea mai mare parte a pregătirii înmormântărilor, tot așa s-a întâmplat în marea majoritate a țărilor.

Iată câteva exemple despre modul în care COVID-19 a schimbat tradițiile în diferite țări!

Irak: Zile de întârzieri pentru unele înmormântări

În Irak, rudele participă la spălarea trupurilor celor dragi și pregătirea lor pentru înmormântare. Morții sunt îngropați în aceeași zi, atunci când acest lucru este posibil. Atât pentru musulmani, cât și pentru creștini, decesele sunt în mod normal urmate de trei zile de condoleanțe ținute în corturi mari, moschei sau capele. Cu familia înconjurată de rude, prieteni și vecini, priveghiurile sunt așteptate și încurajate de comunitate.

Dar odată cu pandemia, astfel de adunări publice a persoanelor îndurerate nu mai sunt permise.

„A fost nevoie de opt zile pentru a scoate cadavrul tatălui meu de la morgă. A fost foarte greu să organizăm o înmormântare tradițională”, a declarat pentru National Public Radio (NPR) un bărbat al cărui tată a murit de COVID-19 într-un spital din Bagdad, în martie.

Totodată, un militar din Irak mărturisește pentru aceeași sursă că trupul tatălui său decedat se număra printre mai multe corpuri pe care guvernul intenționa să le îngroape într-un câmp lângă Bagdad, în afara orașului. Dar liderii religioși au refuzat să permită ca trupurile să fie îngropate acolo, temându-se că ar putea răspândi boli.

Așa că forțele paramilitare îmbrăcate în costume hazmat au preluat operațiunea și au condus înmormântările conform ritului islamic într-un cimitir mare din orașul sfânt Najaf, la sud de Bagdad, într-o secțiune specială destinată victimelor COVID-19.

India: Malurile Gangelui, fără ruguri funerare

În India, au fost raportate cifre record ale deceselor din cauza COVID-19,  iar guvernul a emis noi indicații pentru eliminarea cadavrelor. Înmormântările au fost limitate la 20 sau mai puțini participanți. Au dispărut marile procesiuni funerare publice, care sunt o parte cheie a doliului pentru adepții multor credințe din Asia de Sud.

În orașul sfânt hindus Varanasi, pe malul râului Gange, un singur preot hindus recită zilnic o rugăciune trunchiată ca un gest simbolic către zeița hindusă Ganga, despre care credincioșii cred că întruchipează râul. Mii de oameni – inclusiv turiști – se adunau aici pentru ceremoniile de la răsărit și apus în onoarea zeiței râului. În mod obișnuit, malurile fluviului erau înțesate cu ruguri funerare – grămezi uriașe de lemne aprinse pentru a arde cadavre; acum malurile sunt în mare parte goale din cauza lockdown-ului la nivel național.

Mulți dintre hinduși, majoritari în India, cred că a fi incinerat lângă Gange sau a avea cenușa scufundată în apele sale asigură salvarea sufletului celui decedat. Dar, pentru că pandemia a limitat transportul public, familiile nu au mai putut transporta cadavrele sau cenușa celor dragi la râu; există rapoarte despre cenușă care s-a strâns în crematorii, deoarece familiile nu au putut veni să o ridice.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News