10 ani de închisoare în China din greşeală

Zhao Zuohai a mărturisit în mod fals că l-a ucis pe vecinul său de teama torturilor. Cetăţeanul Zhao Zuohai, eliberat din închisoare duminica trecută, după ce a ispăşit zece ani din condamnare, a spus că a mărturisit crima pentru că altfel ar fi fost torturat până la moarte de poliţie, notează ziarul Estrella Digital.

Zhao, de 57 de ani şi condamnat la o pedeapsă de 29 de ani din închisoare, din care a ispăşit zece în provincia Henan, centrul Chinei, a fost eliberat după apariţia la 30 aprilie a celui presupus asasinat, un vecin care îl atacase şi care a fugit apoi din oraş.

Patru luni mai târziu, nepotul vecinului a denunţat dispariţia acestuia la poliţie, iar un an mai târziu în mai 1999, cadavrul unui bărbat decapitat şi în stare avansate de descompunere a fost găsit în apropierea oraşului, iar autorităţile au tras concluzia că era vorba de unchiul său. Zhao a fost arestat în 2002, acuzat drept autor al crimeni şi condamnat la moarte cu suspendare de doi ani, pentru ca în final pedeapsa să fie redusă la 29 de ani de închisoare.

„Am fost torturat în timpul interogatoriului. M-au lovit în cap cu o bâtă şi mi-au dat să beau ceva care mi-a provocat un somn adânc. Am fost nevoit să mărturisesc crima’, a explicat Zhao. Autorităţile locale din Shangqiu, au admis că Zhao a suferit torturi în timpul interogatoriului înainte ca acesta să-şi asume moartea omului decapitat.

Procurorul din Sangqiu, Song Guoqiang, a anunţat în prezent se cercetează cazul şi că îi ‘va pedepsi’ pe cei care au abuzat de poziţia lor. Pe de altă parte, funcţionarii biroului de anticorupţie din Henan i-au oferit 10.000 de yuani (1.464 dolari, 1.158 euro) lui Zhao şi au cerut să fir scuzat comportamentul autorităţilor de la Shangqiu.
Se aşteaptă, de asemenea, ca Zhao să mai primească o compensaţie în conformitate cu Legea despăgubirii de stat. Poliţia încearcă acum să stabilească identitatea bărbatului decapitat, al cărui ADN nu a fost niciodată confirmat în cadrul interogatoriului lui Zhao.

Vecinul lui Zhao s-a întors după zece ani pentru a cere o asigurare medicală. Cei doi bărbaţi aveau o relaţie cordială înainte de a se deteriora din motive de bani şi a unei femei. Când vecinul lui l¬a văzut pe Zhao în casa acesteia l-a lovit în cap şi a fugit, iar apoi crezând ca l-a omorât a preferat să nu se mai întoarcă în oraş.
Acest caz coincide cu anunţul făcut săptămâna trecută de Ministerul chinez al Securităţii Publice că, de la 1 iunie, va intra în vigoare o nouă reglementare care pretinde „standarizarea” şi „specificarea” sancţiunilor împotriva poliţiştior responsabili de rele tratamente sau de maltrarea deţinuţilor, preconizând posibile concedieri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata