Vladimir Putin nu a promis că va evita manevrele în apropierea Ucrainei, spune Kremlinul

22

Kremlinul a negat marți că Vladimir Putin i-ar fi promis președintelui francez Emmanuel Macron că Rusia nu va mai efectua alte manevre în apropierea Ucrainei deocamdată, stingând ideile asupra unei afirmații provizorii ale Franței privind progresul diplomatic.

Macron, care a vizitat Moscova luni, este cel mai înalt lider occidental care s-a întâlnit cu președintele rus de când Moscova a adunat peste 100.000 de soldați lângă granița cu Ucraina, în ceea ce țările NATO se tem că este pregătirea pentru război.

Putin și Macron nu au anunțat nicio descoperire în cadrul unei conferințe de presă de luni, dar un oficial francez, vorbind cu reporterii sub condiția anonimatului, a declarat că Putin a promis că nu va face noi manevre în apropierea Ucrainei, deocamdată.

Oficialul a mai spus că Putin a promis că va retrage trupele ruse din Belarus la sfârșitul exercițiilor de acolo, care sunt stabilite pentru sfârșitul acestei luni.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că rapoartele despre orice angajament de a nu efectua manevre în apropierea Ucrainei sunt „nedrepte”.

De asemenea, Putin nu are nicio nouă promisiune cu privire la momentul în care trupele ruse vor părăsi Belarus, a spus Peskov. Era de așteptat să se întoarcă la bazele din Rusia la un moment dat după exerciții, dar „nimeni nu a spus vreodată că vor rămâne” în Belarus, a spus el.

Biroul lui Macron din Palatul Elysee a părut să se întoarcă de la declarațiile oficialului francez de marți, spunând că oficialul menționează puncte care au fost discutate de Macron și Putin, mai degrabă decât o nouă promisiune specifică a liderului rus.
Macron și-a apărat misiunea ca a prevenit o nouă deteriorare a crizei. Nu se așteptase niciodată „o secundă” ca Putin să facă concesii, a spus el jurnaliştilor după sosirea în capitala Ucrainei Kiev, unde urma să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Țările occidentale, în special Statele Unite, spun că se tem că Putin se pregătește să invadeze Ucraina. Moscova spune că nu plănuiește nicio invazie, dar ar putea lua „măsuri tehnico-militare” nespecificate dacă nu sunt îndeplinite o serie de cerințe de securitate, inclusiv promisiunea NATO de a nu admite niciodată Kievul.

Statele Unite și Uniunea Europeană au amenințat Rusia cu sancțiuni dacă va ataca Ucraina.

Președintele american Joe Biden a avertizat luni că, dacă Rusia va invada Ucraina, „nu va mai exista Nord Stream 2”. El nu a precizat cum va proceda pentru a se asigura că, conducta recent finalizată între Rusia și Germania, nu va fi utilizată.

Macron, care se așteaptă să candideze pentru realegeri în aprilie, s-a prezentat ca un potențial mediator. El a spus, înainte de a pleca în călătoria sa la Moscova, că el credea că Rusia nu are planuri cu privire la Ucraina, dar vrea să renegocieze aranjamentele europene de securitate.
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat înaintea discuțiilor lui Macron cu Zelenski că Kievul „așteaptă cu interes semnalele pe care dl Macron le-a adus de la Moscova”. Dar a adăugat: „Nu ne vom depăși liniile roșii și nimeni nu ne va putea obliga să le trecem”.

El nu a precizat la ce linii roșii se referea, dar Kievul a spus în repetate rânduri că se va opune oricăror negocieri cu privire la soarta sa fără participarea sa sau oricărui acord cu Rusia care să interfereze cu dreptul acesteia de a adera la alianțe precum NATO.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata