4 factori care influențează confortul termic într-o locuință

Confortul termic în locuința ta înseamnă, înainte de orice, o bună izolare termică a acesteia, astfel încât punțile termice să poată fi acoperite. Punțile termice sunt responsabile de pierderea căldurii dintr-o locuință, acest lucru influențând puternic felul în care este resimțită temperatura casei. Dacă și locuința ta are pierderi de căldură sau dacă ți se pare că aceasta nu este eficientă, din punct de vedere termic, află din articolul următor, care sunt factorii care pot influența această percepție.

Lipsa izolației termice a locuinței

Cele mai multe dintre locuințele vechi nu beneficiază de o izolație termică a zonelor prin care se poate pierde căldura, drept pentru care confortul termic devine aproape inexistent. Construcțiile noi, însă, beneficiază de izolație deoarece studiile moderne au arătat care sunt punțile termice și de ce este nevoie ca acestea să fie acoperite. Totuși, este important ca izolația să fie dispusă în mod corect și eficient, astfel încât să protejeze clădirea. Specialiștii recomandă construirea locuințelor cu materiale de calitate, care să ajute la păstrarea temperaturii la interiorul clădirilor, cum ar fi blocurile de BCA. Acest material nu este doar foarte bun din punct de vedere al izolării termice, aducând economii pe termen lung, dar poate fi achiziționat acum și cu anumite facilități, cum ar fi: un palet de BCA Macon la 1 leu sau diferite alte tipuri de oferte menite să te ajute să-ți optimizezi bugetul pentru construcția casei tale. 

 

Izolarea termică a unei construcții se poate face folosind multe tipuri de materiale: plăci minerale termoizolatoare, vată minerală bazaltică, vată minerală de sticlă, sau polistiren. Fiecare dintre aceste materiale va contribui puternic la păstrarea căldurii în interiorul locuinței, influențând, astfel, nu doar confortul termic, ci și consumurile și implicit costurile pentru energie.

Tâmplăria de slabă calitate, ineficientă termic

Tipul tâmplăriei folosite este foarte important, deoarece tehnologiile moderne aduc în discuție materiale noi și inovatoare care permit aerisirea, fără, însă, a favoriza pierderea căldurii. Este indicat ca și geamurile să fie de calitate. De aceea, tâmplăria de termopan, cu foi duble de geam sau chiar triple, tratate termic, este destul de căutată. Tâmplăria nu are doar rol de susținere a geamurilor, ci și un rol constructiv, care vizează etanșarea suprafeței pe contur, așa că vei avea nevoie de materiale de calitate pentru tâmplăria aferentă suprafețelor vitrate. 

Lipsa izolației ferestrelor

Dincolo de alegerea unor materiale eficiente pentru geamuri și tâmplărie, este nevoie ca și glafurile să fie alese corespunzător și, mai ales, ca izolarea ferestrelor să se facă în mod corect. Pentru izolarea ferestrelor, poți folosi polistirenul, acolo unde spațiul permite acest lucru, pentru ca în zonele mai puțin accesibile să folosești spumă poliuretanică. Material eficient, cu densitate mare, spuma poliuretanică poate fi cu celulă închisă sau deschisă, în funcție de specificațiile proiectanților. 

Izolarea punților termice interioare

Deși mulți beneficiari izolează temeinic locuințele la exterior, pierd din vedere că și interiorul locuințelor poate pierde căldură și, astfel, poate fi influențat confortul termic. Pentru a evita acest lucru, se poate face izolarea interioară a elementelor de construcție cu potențial de transfer termic precum planșeele peste subsol, planșeele între etaje și cele peste ultimul nivel. Din nou, vata minerală bazaltică poate fi un bun izolator, mai ales că are și proprietăți foarte bune în ceea ce privește izolarea fonică, pe lângă izolarea termică propriu-zisă, pentru care materialul este destinat.

 

Izolarea unei locuințe, fie că vorbim despre interior, exterior sau spații tehnice ori instalații, sporește confortul termic, la fel ca restul măsurilor luate în acest sens. Este important să te simți bine în casa ta, iar gradul de confort este exact măsura în care se exprimă cel mai bine această necesitate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata