Cât te costă în medie amenajarea unei grădini?

13

Amenajarea unei grădini creşte utilitatea casei tale, îţi îmbunătăţeşte confortul şi îi menţine valoarea de piaţă. Investiţiile pot varia de la îngrijirea unor plante până la creaţii tematice în funcţie de stilul arhitectural. Totul depinde de suprafaţa disponibilă, de bugetul alocat şi de nevoile fiecărei familii. Iată câteva informaţii care te vor ajută să te orientezi în acest domeniu.

Alege un proiect

Ca orice investiţie imobiliară, faza de proiectare este foarte importantă când vine vorba de amenajarea grădinii. Alocă suficient timp pentru documentare şi vizionează câteva surse de inspiraţie. Dacă nu eşti adeptul unui stil eclectic, trebuie să fii atent la elementele din jur. Începi cu ideile potrivite pentru mărimea şi dispunerea terenului casei tale. Într-un fel arată o terasă, altfel o curte generoasă cu livadă şi altfel stau lucrurile când vorbim despre amenajarea unei grădini în pantă. Conturează un proiect de bază şi vezi în ce măsură este realizabil.

Stabileşte un buget

Pentru fiecare proiect există o variaţie de preţuri în funcţie de regimul în care îl implementezi, de zona în care locuieşti, de calitatea materialelor folosite şi de sursa lor de provenienţă. Este aproape o lege nescrisă că bugetul va fi depăşit, însă fă tot posibilul ca acesta să fie realist. Altfel există riscul să te blochezi în timpul lucrărilor din cauza lipsei fondurilor. Ia în calcul chiar şi câteva cheltuieli neprevăzute, pentru a nu avea surprize neplăcute.

Cum poţi economisi

În calitate de beneficiar eşti responsabil cu gestionarea acestui proiect. Dacă doreşti să laşi toată treaba în sarcina unei echipe de specialişti, vei fi scutit de stresul lucrărilor, însă costul este pe măsură. În plus, este de un real folos să poţi supraveghea lucrările în cunoştinţă de cauză pentru a eficientiza costurile şi durata proiectului. Aşadar, cu cât te implici mai mult în lucrări, cu atât poţi economisi.

Planificare

Spre exemplu, dacă în urma documentării ai găsit o idee care se potriveşte grădinii tale, ai scutit consultanţa unui designer de exterior.

Execuţie

Apoi, dacă eşti cât de cât îndemânatic şi pui personal mâna pe unelte, economiseşti costurile de manoperă pe care le-ai fi plătit unui muncitor sau unei echipe. De asemenea, prezenţa ta în mijlocul echipei căreia i-ai încredinţat această sarcină va fi motivantă şi va descuraja tragerea de timp şi proverbiala lucrare de mântuială.

Aprovizionare

Vei avea nevoie de unelte, materiale de construcţii şi elemente decorative. Şi aici contează dacă le cumperi de la cel mai apropiat magazin sau dacă sondezi puţin piaţa. Cel mai înţelept este să alegi materiale de calitate, dar să cauţi furnizorul cu preţul cel mai bun. Compară preţurile din magazinele de profil cu cele din depozit şi cele online şi alege varianta avantajoasă.

Ia în calcul nevoile familiei

Ţine cont de necesităţile şi plăcerile fiecărui membru al familiei în amenajarea grădinii voastre. Dacă ai copii, implică-i în proiect şi lasă-i să-şi aleagă instrumentele preferate. Un loc de joacă amenajat într-o latură a grădinii te va ajuta să-i supraveghezi mai uşor în propria curte de primăvara devreme până iarna târziu. Dacă locul este generos, plantează câţiva pomi sau arbuşti fructiferi. Florile sunt o splendoare şi pot fi plantate atât în ghivece de exterior, cât şi în amenajări tematice inspirate din tradiţii româneşti sau internaţionale. Dacă ştii că vei petrece mai mult timp afară decât în casă, include în proiect un foişor primitor.

Costurile amenajării unei grădini nu reprezintă un şablon uşor de anticipat de la început. Zona în care locuieşti, calitatea şi suprafaţa terenului, stilul pe care doreşti să-l implementezi şi tipul materialelor folosite influenţează în sus sau în jos bugetul necesar. Totul ţine de timpul şi energia pe care le aloci planificării. Însuşi faptul că ai citit aceste rânduri înseamnă că eşti interesat de proiect şi doreşti să-l implementezi personal sau să-l supraveghezi cât mai bine.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News