Ce este micoza și cum se tratează

Micozele sau infecțiile fungice cuprind o serie de afecțiuni infecțioase diferite, cauzate de diverse tipuri de fungi (ciuperci) sau drojdii patogene. Acestea pot afecta orice zonă a corpului, mucoase sau organe, însă cel mai adesea micozele interesează pielea, unghiile și zona genitală. Micozele se transmit prin contact direct sau prin atingerea suprafețelor contaminate. Unele micoze se pot dezvolta și prin multiplicarea anormală a unei ciuperci existente în mod normal în organism, cum este și cazul candidozei. O imunitate scăzută favorizează dezvoltarea unor astfel de infecții. Iată ce fel de micoze există, cum le recunoști și cum le tratezi eficient.

Tipuri de micoze

Micoza diferă în funcție de zonele pe care le afectează și de agentul cauzator. Micozele pot fi cauzate de specii de Candida, Trichophyton, Microsporum, Aspergillus, Zygomycetes sau de alte tipuri de fungi: Iată care sunt tipurile de micoze care se pot dezvolta în urma infecției cu acești agenți patogeni:

 • Onicomicoză – micoza unghiei. Poate afecta atât unghiile picioarelor, cât și unghiile mâinilor. Lipsa condițiilor optime de igienă în salonul de manichiură/pedichiură este o cauză frecventă de răspândire. 
 • Tinea cruris – apare în zonele umede ale pielii, cum ar fi în zona inghinală, partea internă a coapselor sau zona dintre fese. 
 • Tinea pedis – cunoscută și sub denumirea de „picior de atlet”, tinea pedis este o micoză care afectează picioarele, zona dintre degetele picioarelor și unghiile, dar poate afecta și mâinile. 
 • Dermatofitoză – dermatofitoza este o micoză care poate afecta orice zonă a pielii corpului, inclusiv pielea scalpului.
 • Micoza vaginală – micoza vaginală afectează vaginul și vulva. Cea mai comună micoză vaginală este candidoza, cauzată de Candida albicans. 
 • Micoză sistemică – micoza sistemică afectează atât pielea, cât și organele interne. Este o afecțiune care pune viața în pericol.

Cum recunoști o micoză?

Micozele apărute la nivelul pielii, pot fi ușor recunoscute prin următoarele caracteristici:

 • Pielea are o textură modificată.
 • Zona afectată prezintă scuame albe care se desprind și mâncărimi.
 • Leziunile pot avea forma unui cerc sau unui inel, cu o zonă mai roșie pe margini.
 • Zonele afectate pot fi însoțite de o senzație de arsură.
 • Pielea poate fi mai denivelată în zona afectată.
 • Micoza unghiilor provoacă apariția unor zone decolorate,albe la nivelul unghiilor sau schimbarea culorii unghiei în maroniu sau galben. Unghiile pot deveni friabile, îngroșate și pot avea un miros respingător. De asemenea, pot fi prezente depozite de puroi în apropierea unghiei sau sub unghie. 
 • Micoza vaginală se manifestă prin mâncărimi vaginale, înroșirea vulvei, dureri în timpul actului sexual și scurgeri vaginale brânzoase.
 • Micoza sistemică provoacă febră, stare generală de rău, tuse, dureri de oase, de cap, simptome digestive, pierderea apetitului.

Cum tratezi micoza? 

Micozele se pot trata cu ajutorul medicamentelor antimicotice sub formă de creme sau unguente, disponibile în farmacii. În cazul micozei vaginale, este nevoie de ovule antifungice cu administrare intravaginală.  De asemenea, poate fi nevoie și de antifungice sub formă de comprimate, cu administrare orală, în cazul infecțiilor severe sau recurente.

Cel mai indicat este să mergi la medic pentru un diagnostic și un tratament adecvat. Medicul îți poate recomanda și efectuarea unor analize, pentru a identifica specia de ciupercă ce a cauzat infecția. Mergi neapărat la medic, în cazul în care ai încercat să tratezi acasă micoza, cu unguente care se eliberează fără prescripție medicală, iar simptomele nu s-au îmbunătățit. De asemenea, mergi la medic cât mai repede în cazul în care prezinți simptomele unei micoze sistemice.

În concluzie, micoza este o infecție cu ciuperci patogene care poate afecta diferite zone ale corpului. Există diferite tipuri de micoze, motiv pentru care medicul este singurul ce poate recomanda tratamentul potrivit. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata