Ce este un sistem HCM și cum îți poate ajuta afacerea?

Un business reprezintă o activitate complexă, care necesită investiții constante în oameni și tehnologie, pentru a performa. Digitalizarea afacerilor este un subiect intens discutat, în ultima perioadă, întrucât companiile au nevoie de o fundație sigură pentru dezvoltare, creșterea productivității și maximizarea oportunităților. În centrul tuturor proceselor unei organizații se află însă angajații, cele mai importante resurse ale firmei care, prin potențialul, experiența și pasiunea lor dar și prin inițiativele permanente contribuie activ la creșterea eficienței companiei. Fiindcă posedă capacitatea de a amplifica utilizarea celorlalte resurse, investiția în capitalul uman de calitate și gestionarea atentă a forței de muncă trebuie să se regăsească în strategia de afaceri a oricărei companii.

Ce este un sistem HCM?

După cum am menționat deja, activitatea resurselor umane este absolut necesară într-o organizație. Totuși, asta nu înseamnă că administrarea personalului este facilă. Termenul de „capital uman” a apărut pentru prima data în anii 1950, iar, pe măsură ce tehnica de calcul a început să accelereze automatizarea, oamenii de afaceri au înțeles că angajații sunt mai mult decât unități înlocuibile, ce execută activități de rutină. Personalul calificat, ce beneficia de anumite abilități și talente, putea contribui activ la creșterea businessului, așa că resurselor umane a început să li se acorde tot mai multă importanță.

Un sistem HCM – Human Capital Management – este un soft performant care transformă funcțiile administrative tradiționale ale departamentelor de HR în oportunități pentru stimularea implicării și creșterii eficienței în afaceri. Un sistem de tipul HCM Pluriva presupune gestionarea posturilor și a funcțiilor dintr-o companie,  a recrutărilor, ștatelor de plată și modalității de raportare la fel ca un sistem de HR, dar, include în plus și recompensele pentru forța de muncă, administrarea talentelor și a personalului. HCM este o aplicație complexă, ce poate fi accesată și online, formată din module dedicate managementului capitalului uman. Acest sistem consideră forța de muncă un activ de bază pentru afaceri, nu doar un cost, și vine în ajutorul antreprenorilor cu soluții prin care poate fi maximizată valoarea resurselor umane prin investiții și gestionări strategice.

Cum îți poate ajuta afacerea un sistem HCM?

Componentele funcționale ale unei soluții HCM vizează administrarea personalului, indicatorii de performanță, salarizarea, pontajul electronic, evaluările, varianta self-service, totul într-un sistem global. Iată ce beneficii îți oferă HCM:

Atragerea și reținerea talentelor

Un sistem inteligent crește viteza și calitatea procesului de angajare prin recrutarea rapidă a candidaților potriviți. Acesta permite companiilor să gestioneze întregul ciclu de colaborare dintre o companie și angajații săi prin procese eficiente de recrutare, familiarizarea noilor angajați, gestionarea obiectivelor și performanțelor, compensații și beneficii, instruire continuă, dezvoltarea carierelor sau planificarea celor mai buni succesori. Angajații rămân implicați în activitatea organizației de-a lungul timpului, fiind motivați și având posibilitatea de a se dezvolta profesional.

Managementul forței de muncă

Cu ajutorul unui soft performant, poți controla, mult mai ușor, costurile muncii, poți reduce procesele manual sau poți menține cheltuielile pentru anumite proiecte. Un sistem HCM te ajută să construiești o cultură prin care se efectuează plăți pentru performanță, pe baza atingerii anumitor obiective. În plus, aplicația oferă informații precise despre activitățile de compensare pentru rolurile de conducere, manageri și angajați.

Centralizarea cunoștințelor angajaților

O soluție HCM este concepută ca să vină în ajutorul antreprenorilor cu datele referitoare la competențele angajaților. Sistemul integrează un modul pentru centralizarea cunoștințelor, iar, astfel, poate fi obținută rapid situația la zi a aptitudinilor, abilităților și certificărilor angajaților.

Configurarea unor programe proprii de evaluare

Prin implementarea unui sistem HCM, companiile răspund cu flexibilitate la schimbările referitoare la capitalul uman. Configurarea unor programe de evaluare pentru angajații sau candidații de pe diferite poziții ajută firma să anticipeze uzura forței de muncă și să se adapteze schimbărilor organizaționale pentru a răspunde tuturor cerințelor. Mai mult, pot fi îmbunătățite performanțele angajaților și stabilite, mai ușor, compensații și beneficii.

E-learning

Dezvoltat cu scopul de a crea propriile cursuri online, un sistem HCM este potrivit pentru orice domeniu și contribuie la perfecționarea constantă a angajaților, precum și la menținerea talentelor în cadrul organizației.

 

Noile tehnologii și schimbările din domeniul resurselor umane aproape că forțează companiile să adopte strategii moderne pentru managementul angajaților. Performanța și aptitudinile personalului reprezintă unele dintre principalele avantaje competitive, fapt pentru care o strategie de business eficientă trebuie să includă soluții pentru gestionarea, dezvoltarea și recompensarea salariaților.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata