Taxa clawback a atins un nivel periculos, susţin producătorii de medicamente

Taxa clawback a ajuns „o povară fiscală ce are efecte dezastruoase” asupra industriei farmaceutice, precum limitarea accesului la tratament al pacienților români, au susținut miercuri Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Local American Working Group (LAWG), care cer revizuirea de urgență a mecanismului actual.

„În trimestrul patru al anului 2014, taxa clawback s-a ridicat la un sfert din vânzările medicamentelor, însemnând o creștere a nivelului taxelor plătite de industrie cu încă 25%, după ce anul trecut în aceeași perioadă s-a înregistrat o creștere cu o treime. Per total, în cei doi ani, taxa clawback a crescut cu 67%, conform unui mecanism lipsit de planificare și transparență. Această creștere nu poate fi sustenabilă în nicio ramură economică și încalcă principiile unei fiscalități echilibrate. În ultimii doi ani am finanțat bugetul sănătății cu aproape un miliard de dolari numai prin taxa clawback.

Anunțată inițial ca fiind o măsură provizorie, aceasta a ajuns să fie singurul mecanism prin care autoritățile acoperă deficitul istoric din sistemul de sănătate. Am ajuns să plătim statului 50% din cifra de afaceri a industriei (taxa clawback și celelalte contribuții), o sumă de neimaginat pentru orice altă industrie”, au susținut ARPIM și LAWG într-un comunicat remis presei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata