Ce trebuie să știi despre ratele fără dobândă

Din păcate, nu mulți români au cunoștințe solide în domeniul financiar, iar deseori se poate întâmpla ca împrumuturile rapide să dea multe bătăi de cap. Dacă ai nevoie de un credit, este important să cunoști toți termenii și condițiile impuse de creditori înainte să accepți suma de bani.

Poate ai văzut deseori anunțuri despre anumite credite fără dobândă. Este posibil ca unele IFN-uri să ofere astfel de produse financiare, însă pot fi în beneficiul clientului doar dacă acesta reușește să ramburseze împrumutul până la data scadentă. În caz contrar, aceste instituții își rezervă dreptul de a aplica dobânda legală. De cele mai multe ori, aceasta are procente mai ridicate decât în cazul celei aplicate în mod normal de bănci.

Creditele rapide oferite de IFN-uri pot fi accesate extrem de ușor, iar solicitarea împrumutului dorit se face exclusiv online. Cu toate acestea, este relativ greu să compari de unul singur termenii și condițiile aferente fiecărui împrumut în parte. De aceea, platformele de comparare online a creditelor sunt extrem de utile pentru oricine dorește să economisească timp și să facă rost de bani cât de repede.

Poți găsi un credit fără dobândă pe Matchbanker.ro. Este un exemplu de comparator online modern, ușor de folosit și pe înțelesul tuturor. Lista de credite pe care o oferă este personalizată pentru fiecare utilizator în parte, fiind perfect adaptată nevoilor fiecăruia. Mai mult, site-ul oferă informații complete despre fiecare creditor în parte, iar costurile aferente fiecărui împrumut sunt prezentate într-un mod cât se poate de transparent.

Calculator dobândă legală

Rata dobânzii legale este stabilită de către BNR, penalizările constând deseori în rata dobânzii de referință la care se adaugă 4 puncte procentuale. Rata dobânzii de referință este publicată în Monitorul Oficial.

Pentru un credit IFN, dobânzile percepute pot varia de la caz la caz. Deseori, creditele percep dobândă zero dacă sunt rambursate într-un timp scurt, de cel mult 30-45 de zile.  În caz contrar, penalizările pot fi extrem de ridicate. Toate costurile aferente împrumutului sunt trecute pe site-ul creditorului sub secțiunea termeni și condiții. Dacă nu este stipulat, furnizorul de credit va aplica doar dobânda legală.

Este extrem de important să acorzi atenție acestor aspecte în momentul în care iei un împrumut. Valoarea procentuală a DAE este esențială, întrucât prevede toate costurile asociate unui împrumut, inclusiv penalizările, taxele de administrare, dobânzile lunare etc. Utilizând un serviciu de comparare online, vei evita riscul de a alege un credit aparent gratuit, dar care te poate îndatora dacă nu îl rambursezi în termen de câteva zile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata