Cele mai bune preparate culinare din Moldova

Moldova este o regiune cu o bogată moștenire culturală, care se regăsește și în preparatele tradiționale locale. Pe teritoriul Moldovei s-au întâlnit civilizații de proveniență diferită, care și-au lăsat amprenta asupra gastronomiei locale. De exemplu, slavii au adus borșul, balcanicii sarmalele, iar din Europa centrală au pătruns cartofii înăbușiți. Influențele sunt multiple și nu se limitează doar la rețete, ci și la metode și obiceiuri alimentare. Totuși, bucătăria moldovenească este autentică și reprezintă un exemplu de păstrare a patrimoniului gastronomic. Bineînțeles, rețetele nu ar fi rezistat în timp dacă nu ar fi fost gustoase. Cine a mâncat bucate moldovenești știe că acestea sunt un adevărat răsfăț culinar, de aceea am pregătit o listă cu cele mai bune preparate ale acestei regiuni.  

Alivenci

Alivencile sunt niște tartete cu brânză și mălai, care se fac din cele mai vechi timpuri. Există rețete de alivenci de pe vremea lui Creangă, care se dovedesc la fel de savuroase și acum. Aluatul se face din brânză de vacă, ouă, smântână și unt. Mălaiul, însoțit de o cantitate mai mică de făină, se adaugă apoi pentru a oferi consistență. Compoziția frământată se coace la cuptor, apoi se servește caldă, cu smântână. 

Pârjoale moldovenești

Pârjoalele moldovenești sunt un soi de chiftele din carne tocată, morcovi, cartofi și verdețuri, cel mai folosit fiind mărarul. Se folosește carne de vită, porc sau mixtă, dar și ceapă, usturoi, ouă și untură sau ulei pentru prăjit. Chiftelele se modelează în palmă, se dau prin pesmet și se prăjesc la foc mediu. Rezultatul este un preparat delicios și consistent, care impresionează prin bogăția gustului și versatilitate. Astfel, pârjoalele se pot servi cu garnitură de legume, piure sau cu sos de măcriș sau de roșii.

Tochitura moldovenească

Acest preparat cunoaște nenumărate variații regionale, însă la bază este un amestec de carne de vită, porc sau pasăre, organe (ficat, inimă, rinichi, splină), cârnați afumați moi și costiță afumată sau proaspătă. Toate acestea se prăjesc la ceaun și se servesc cu mămăligă, ouă ochiuri și brânză de burduf sau telemea rasă deasupra. Preparatul poate fi însoțit de murături, ciuperci, gogoșari în oțet sau chiar de mujdei. Tochitura moldovenească este o explozie de gusturi, arome, dar și de calorii. Merită însă consumată de fiecare dată când avem ocazia, mai ales când este realizată de cineva care știe să o gătească ca la mama acasă.

Zeama de pui cu tăiței de casă

Moldovenii îndrăgesc carnea de pasăre, astfel că aceasta este fruntașă în preferințele acestora. Zeama de pui este deseori mâncată înaintea felului principal, fiind ușoară, răcoritoare și plină de arome. Se gătește din carne de pasăre de țară, rădăcinoase, roșii, ardei dulce, frunze de dafin, cimbru, plante aromatice ca pătrunjelul, mărarul și leușteanul, borș proaspăt, tăiței de casă, sare și piper. Grăsimea păsării de curte se potrivește perfect cu gustul acru și tonic al borșului, dar și cu cel al legumelor și plantelor aromatice. Zeama de pasăre se consumă în popor nu doar ca aliment, ci și ca leac pentru răceală și gripă. Indiferent dacă are efect sau nu asupra virozelor, cert este că are un gust extraordinar.

Poale-n brâu

Acest preparat culinar foarte îndrăgit în Moldova este un tip de brânzoaică realizat din șapte ingrediente tradiționale: făină, zahăr, lapte, untdelemn, sare, ouă și brânză. În trecut, poalele-n brâu se găteau la zile speciale, cum sunt Moșii de iarnă sau ziua de dinaintea postului, și se umpleau cu brânză de burduf. Astăzi se folosesc mai multe tipuri de brânză și preparatul se mănâncă des, pentru că este foarte gustos.

Dacă îți plac bucatele tradiționale moldovenești, merită să le încerci și pe cele pe care ți le-am prezentat. Cel mai ușor este să le comanzi prin aplicațiile online, mai ales că ai la dispoziție o mulțime de preparate. Desigur, și în Iași se poate comanda ceva de mâncat tradițional, care să-ți astâmpere pofta de gustos și de autentic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata