Găluşte slovăceşti, un preparat tradiţional apreciat în zona Nădlac

Găluștele slovăcești, așa cum de altfel le spune și numele, sunt un preparat specific etniei slovace, care pot fi consumate, funcție de ingredientele folosite, atât ca aperitiv, cât și ca desert.

Tanti Ana, o doamnă de etnie slovacă din Nădlac, relatează  că pentru prepararea găluștelor slovăcești sunt necesare următoarele ingrediente: 1 kg de făină, 50 g drojdie, 1 ou, 2 dl de lapte, 4 dl de apă, sare după gust, 1 linguriță de zahăr și 1 lingură de ulei.

Se amestecă drojdia cu laptele și zahărul până la omogenizare, după care se adaugă făina, împreună cu uleiul, oul și sarea. Se frământă apoi un aluat pe care îl lăsăm la dospit într-un loc cald, acoperit cu un ștergar. După ce a dospit suficient, aluatul este întins pe planșeta din lemn până la o grosime de circa 2 cm, iar apoi este tăiat cu un pahar, realizând niște forme circulare.

Bulinele astfel obținute sunt lăsate să se odihnească puțin, după care sunt așezate într-o tigaie de teflon, care a fost unsă în prealabil cu untură (sau ulei). Găluștele de așază în tigaie de jur împrejur, pe două rânduri, fiecare dintre rânduri fiind uns cu ulei, folosindu-se o pană sau o pensulă.

Se adaugă apă, cu mențiunea că aceasta nu are voie să acopere în totalitate găluștele, după care se acoperă tigaia cu un capac și se pune la fiert. În timpul fierberii găluștelor, tigaia nu se descoperă deloc. Când de sub capac nu mai iese abur, se aude sfârâitul și se simte mirosul găluștelor care încep să se prăjească, tigaia se ia de pe foc. Găluștele nu sunt descoperite imediat, ci mai sunt lăsate sub capac încă circa 5 minute. Apoi sunt unse din nou cu ulei, folosindu-se pana și sunt scoase una câte una cu furculița, fiind puse într-un castron, sau pe o farfurie.

După aceea, găluștele se pot presăra cu brânză sărată sau dulce, cu mac măcinat și amestec cu zahăr, cu nucă măcinată cu zahăr sau cu scorțișoară.

‘În trecut, în familiile de slovaci din Nădlac, acest fel de mâncare se prepara în mod tradițional sâmbăta, găluștele fiind fierte în cătlane (ceaune mari din fontă. n.red.) sau în cratițe mari din fontă, funcție de numărul membrilor de familie’, a adăugat tanti Ana, o foarte bună cunoscătoare a tradițiilor slovăcești. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata