Cum să eviți blocajul financiar al firmei

Tot mai multe companii din România se confruntă cu dificultăți financiare și, din păcate, riscă să ajungă oricând în incapacitate de plată. Problema apare, de cele mai multe ori, din cauza firmelor partenere, care întârzie mult plățile pe care le datorează. Astfel, potrivit statisticilor, aproape 7 din 10 companii nu-și achită la timp facturile pentru produsele sau serviciile de care au beneficiat. Această întârziere crește foarte mult riscul furnizorilor de-a se trezi în blocaj financiar.

Totuși, există soluții prin care poți evita ca firma pe care o conduci să ajungă într-o asemenea situație. Iată care sunt metodele prin care poți evita blocajul financiar al companiei tale.

Informează-te atent despre partenerii de afaceri

Cel mai important pentru succesul afacerii tale este să-ți alegi parteneri care să fie de încredere. Ca să ai siguranța că lucrezi numai cu firme serioase, care își vor onora la timp datoriile financiare pe care le au către tine, trebuie să cauți cât mai multe informații despre ele. Principalele detalii pe care trebuie să le afli sunt:

  • Dacă firma are datorii
  • Dacă există popriri 
  • Dacă firma este implicată în procese
  • Dacă firma își achită la timp obligațiile financiare.

Trebuie doar să investești timp și răbdare, ca să cauți toate aceste informații, înainte să stabilești un nou parteneriat de afaceri. Nu ezita să lucrezi cu firme aflate în insolvență, pentru că acestea au un plan de restructurare bine gândit, monitorizat de specialiști și, astfel, pot să plătească la timp facturile. Practic, un parteneriat cu o astfel de companie este mai sigur, pentru că firmele aflate în insolvență sunt mai atent controlate și au un comportament predictibil.

Accesează o asigurare de credit comercial

Un credit comercial este cea mai sigură soluție de a preveni intrarea firmei tale în incapacitate de plată. În acest fel, vei avea mereu la dispoziție capitalul necesar pentru a funcționa, până când vei putea să recuperezi de la parteneri sumele pe care ți le datorează. Alege o asigurare de credit comercial pentru facturi neîncasate, care oferă protecție în caz de neplată prelungită, insolvență sau faliment, ori rea credință din partea partenerilor.

Acest tip de asigurare este cu atât mai util dacă firma ta vinde produse sau servicii cu plata la termen către alte companii private. În acest caz, compania pe care o conduci este mai expusă riscului de neplată, iar asigurarea de credit comercial vine în ajutorul tău, oferindu-ți sumele de care ai nevoie pentru buna funcționare a firmei.

O poliță de asigurare de acest fel îți va permite să primești despăgubiri direct de la asiguratori și, astfel, să-ți derulezi în continuare activitatea, evitând blocajul financiar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata