Cum se schimba si cum se completeaza antigelul?

783

Mașina personală este foarte importantă pentru oricare dintre noi. De fiecare dată când vreo defecțiune neașteptată apare, tot programul tău din acea zi este dat peste cap. De aceea este foarte important fiecare aspect al mașinii în ceea ce privește întreținerea acesteia în cele mai bune condiții. Lichidul de răcire utilizat corespunzător poate feri mașina ta de eventualele defecțiuni.

Ce rol are antigelul?

Pentru ca automobilul să funcționeze în cele mai bune condiții, indiferent de condițiile meteorologice, este indicat sa folosești antigel, ca lichid de răcire al motorului. Acest lichid are rolul de a proteja motorul de îngheț, supraîncălzire și coroziune. Antigelul circulă între propulsor și radiator, cu scopul de a menține temperatura motorului, în ciuda condițiilor externe. Totodată, trebuie să știi că există două tipuri de antigel: unul pe bază de glicol monoetilen și altul pe bază de glycol monopropilen. Pentru a afla care dintre acestea este cel potrivit pentru mașina ta este indicat să consulți manualul automobilului. Antigelul ar trebui să protejeze motorul mașinii împotriva înghețului. Astfel că, în funcție de temperaturile de afară, trebuie să optezi pentru un lichid de răcire cu o concentrație mai mare de antigel (pentru perioadele geroase) sau o concentrație mai scăzută de antigel (pentru perioadele mai puțin geroase).

Cum se schimba antigelul?

Deși nu se consumă prea ușor, antigelul trebuie schimbat constant. Odată cu trecerea timpului, acest lichid își pierde proprietățile și poate cauza chiar probleme serioase pentru mașina ta. Cu toate acestea, specialiștii recomandă schimbarea antigelului odată la 3-4 ani. Mai mult, este indicat sa diluezi antigelul cu apă distilată, în funcție de cerințele producătorului. Pentru a măsura punctul de îngheț al antigelului este recomandată utilizarea unui densimetru (care permite celui care-l folosește să calculeze densitatea pe litru a uleiului și să îi determine puritatea). Pe de altă parte, nu este indicat să măsori punctului de îngheț al antigelului în vasul de expansiune sau în timp ce motorul mașinii este pornit, pentru că poțt suferi arsuri grave. De asemenea, mecanicii sunt de părere că nu ar trebui să amesteci mărcile de antigel, deoarece poate avea efecte adverse asupra performanței mașinii. Dacă ești prea ocupat și ai uitat să schimbi antigelul vara nu ar trebui să îți faci griji, deoarece utilizarea antigelului pe timpul verii protejează instalațiile de rugină.

Cum se face completarea cu antigel?

Deși este un consumbil durabil, vine un moment când mașina ta are nevoie de o completare sau înlocuire de antigel. Această activitate este una simplă, pe care o poți face singur acasă. Completarea se face adăugând lichid de răcire deja diluat sau amestecând antigelul pur cu apa distilată. În cazul în care lichidul de răcire lipsește, trebuie să verifici etanșeitatea conductelor și nivelul lichidului din vas pentru a detecta posibilele scurgeri ale sistemului. Dacă nu există antigel în sistemul de răcire, atunci motorul poate îngheța și poate provoca daune serioase. Într-o situație de felul acesta este important să contactezi un mecanic în cel mai scurt timp, pentru a remedia problema.

În conluzie, lichidul de răcire şi antigelul sunt două produse extrem de importante pentru maşina ta. Dacă le treci cu vederea, vei realiza că maşina ta va avea probleme şi vei plăti sume suplimemtare pentru reparații. Să ai grijă de maşina ta nu este greu pentru că vei găsi aceste produse online. De exemplu, poți găsi antigel concentrat și apă distilată pe Autohut. Mai mult, prețurile depăşesc rareori 100 de lei, deci este o investiție mică care te va salva pe viitor de costuri exorbitante pentru reparații.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata