Vârsta medie a mașinii în România

Parcul auto din România este unul destul de îmbătrânit. Statisticile arată ca din cele 8 milioane de maşini înregistrate în ţara noastră o mare parte sunt mai vechi de 10 ani.

Chiar dacă lucrurile au început să de îmbunătăţească faţă de deceniul precedent, românii încă preferă maşini rulate, cu  mulţi kilometrii la bord, fapt confirmat de instrumente de verificare a istoricului maşinii precum checkcardna.com.

În ultimul deceniu statul s-a implicate activ şi a luat numeroase măsuri în vederea înnoirii parcului auto. Vehiculele noi au fost o bună perioadă scutite de taxe, însă programele de tipul Rabla şi Rabla Plus prin care se oferă subvenţii generoase pentru vehiculele noi şi vehiculele eco (10.000 de euro electrice si 4500 euro hibrid ) au făcut ca o parte dintre concetățenii să renunţe la achiziționarea de vehicule rulate şi să se orienteze către maşini noi. Chiar şi aşa mulţi dintre șoferi cu greu de desprind de maşinile vechi, dacă acestea încă se găsesc într-o oarecare stare de funcționare.

Statisticile Institutului Național de Statistică arată că peste 76% dintre vehiculele înmatriculate în țară sunt mai vechi de 10 ani, media de vârsta fiind calculată la 16.5 ani. 22% dintre acestea sunt înmatriculate de firme şi restul de 78% aparțin persoanelor fizice.  Aceleaşi rapoarte arată ca din cele peste 8.7 milioane de vehicul înmatriculate în ţara 47% au motorizare diesel, 52% sunt echipate cu motoare cu benzina şi doar 1% au motorizare eco friendly ( motor electric sau hibrid).

Vechimea medie a mașinilor din România este de 16 ani şi 5 luni. În UK vechimea medie a parcului auto este de 8 ani, iar în Elveţia de 8.6 ani. Grecia, Lituania şi Estonia sunt țările din Uniunea Europeană a căror parcuri autor se apropie de 16 ani. La polul opus se găsește Luxemburg. În această ţară media de vârsta a vehiculelor este de 6 ani.

Ce caută românii la o maşină

Chiar dacă pare ironic, statisticile, confirmate de căutările Google arată ca primul lucru pe care îl caută românii este brandul. În topul preferinţelor pe segmentul de maşini rulate continuă să se găsească mărcile nemţeşti premium. BMW, Audi, Volkswagen ocupă de mai bine de 10 ani podiumul preferinţelor. CarFax este un tool util care ajută la realizarea rapoartelor în baza numărului VIN şi care confirmă interogările Google. Următoarele mărci preferate în ţara noastră sunt cele europene. Skoda, Opel, Renault, sunt următoarele vehicule rulate preferate de români. Statisticile arată că aceste mărci sunt preferate dacă vechimea lor nu este mai mare de 5 ani. Chiar dacă producătorii asiatici investesc major în tehnologii moderne şi vehicule eco friendly, acestea nu par să îi atragă pe şoferii noştri, deci maşinile asiatice se găsesc undeva la sfârşitul clasamentului.

Motorizarea este un alt aspect important, căruia românii acorda multă atenție. Dacă vorbim de vehicule rulate, este clar, românii preferă motorizarea diesel. Un alt aspect analizat de cei mai mulţi dintre români este caroseria. Continuă să fie preferate SUV-urile compacte şi berlinele cu portbagaje mari.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata