Ziua de naștere în pandemie: Reguli de siguranță și sfaturi smart de organizare

Ziua de naștere este momentul acela din an în care toată lumea îți arată cât ține la tine, prin intermediul urărilor, cadourilor sau vizitelor. Indiferent de vârsta împlinită, aniversarea merită sărbătorită alături de familie și prieteni, pentru că prezența lor și atenția pe care ne-o acordă fac ziua cu adevărat memorabilă.

Dacă, în anii trecuți, o aniversare punea doar probleme mici de ordin organizatoric, apariția coronavirusului a complicat lucrurile. Asigurarea unui mediu sigur din punct de vedere sanitar, în același timp cu menținerea unei atmosfere festive, nu sunt ușor de realizat. De aceea, ți-am pregătit o listă cu reguli de siguranță și sfaturi inteligente care te vor ajuta să te bucuri, din plin, de aniversarea pe care o organizezi.

Ține cont de prevederile legale

De-a lungul pandemiei, prevederile legale s-au schimbat, în funcție de evoluția situației epidemiologice și de nivelul de răspândire a virusului. Oricum s-ar modifica regulile autorităților, ține cont de ele, când îți organizezi aniversarea. O amendă sau un dosar penal nu reprezintă un cadou prea frumos. Plus că, nu știi dacă, nu cumva, printre invitați nu ai vreun bolnav asimptomatic.

Redu numărul oaspeților și respectă măsurile de prevenire

Petrecerile sunt de domeniul trecutului și, dacă respectăm măsurile de prevenire a bolii, al viitorului. Una dintre modalitățile principale de prevenire a infectării cu SARS CoV-2 este reducerea numărului de contacte directe între persoane. Așadar, invită două-trei persoane dragi și respectă cele trei măsuri de prevenire a îmbolnăvirii de COVID-19. Conform OMS (Coronavirus disease (COVID-19): Small public gatherings), acestea sunt:

  1. Păstrează o distanță de minimum 1 m față de celelalte persoane și poartă masca în mod corect.
  2. Acoperă-ți nasul și gura cu îndoitura cotului sau cu un șervețel în timp ce strănuți sau tușești, și, apoi, aruncă-l într-un coș de gunoi acoperit. De asemenea, evită să-ți atingi ochii, nasul și gura, mai ales dacă ai pus mâna pe obiecte din zone intens circulate. 
  3. Spală-te, frecvent, pe mâini cu apă și săpun ori dezinfectează-te.

Instruiește și organizează

Instruirea invitaților în legătură cu măsurile de precauție sanitară pe care le-ai stabilit poate părea nepoliticoasă, dar, persoanele care țin cu adevărat la tine vor conștientiza necesitatea acestui demers. De asemenea, amintește, constant,de măsurile de prevenție, dacă unele persoane uită să le respecte. Evită să primești oaspeții, în același timp. Mai bine, fă o programare a vizitelor pe parcursul mai multor ore și chiar zile.

Pentru a asigura un mediu sigur, este necesar să iei câteva măsuri de organizare simple, dar eficiente, chiar dacă va părea bizar.

  • Marchează locurile unde se va așeza fiecare invitat;
  • Lipește indicatori pe podea care să arate distanța fizică minimă;
  • Asigură acces facil la dezinfectant, șervețele și coșuri de gunoi acoperite;
  • Alege un spațiu ventilat corespunzător

Servește puține produse alimentare

Pentru a reduce riscul de infectare cât mai mult, servește puține produse alimentare, astfel încât participanții să își păstreze masca pe față în majoritatea timpului. Băuturile alcoolice trebuie evitate, pentru că scad nivelul de precauție. O aniversare neînsoțită de un ospăț bahic poate fi o ocazie de a redescoperi plăcerea interacțiunii de calitate. 

Organizează o petrecere online

Tehnologia îți permite să fii laolaltă, prin intermediul aplicațiilor și programelor de comunicare video. Poți organiza o petrecere cu un număr uriaș de invitați pe o platformă online. Pentru o atmosferă plăcută, împărtășește cu „oaspeții“ tăi virtuali lista de melodii favorite și fixează o imagine de fundal cu locul în care ai vrea să ai o petrecere reală. 

De asemenea, te poți juca diverse jocuri cu invitații, puteți purta costumații haioase sau, chiar, aduce fiecare în fața camerei propria variantă de tort. Ca să nu îți pierzi vremea gătind, poți comanda de la French Bakery tort, dar și alte produse alimentare. Și, chiar dacă e aniversare online, toți cei dragi îți pot cânta, simultan, “La mulți ani!”, punctul culminant al oricărei zile de naștere.

Ziua de naștere poate fi sărbătorită și în pandemie. Respectă regulile de prevenire a infectării cu coronavirus și urmează sfaturile noastre, pentru a te bucura de o aniversare atipică, dar frumoasă.

Referințe:

Coronavirus Disease (COVID-19): Small Public Gatherings. www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-small-public-gatherings.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata