8 beneficii importante ale kinetoterapiei

Deși kinetoterapia nu este primul lucru la care te gândești atunci când vine vorba de o problemă de sănătate, acest tip de terapie poate fi cea mai bună soluție pentru tine. Kinetoterapia reprezintă terapia prin mișcare. Exercițiile fizice efectuate în cadrul ședințelor de kinetoterapie sunt coordonate de un specialist, astfel încât să fie realizate corect. Multe afecțiuni pot fi ameliorate sau combătute cu ajutorul kinetoterapiei, în special afecțiunile sistemului musculo-osteo-articular. Kinetoterapia nu se efectuează în orice centru medical, ci doar în clinici specializate. Află care sunt beneficiile kinetoterapiei, care trebuie să te convingă să optezi pentru un astfel de tratament.

     1. Poate elimina necesitatea unei intervenții chirurgicale.

Procedurile chirurgicale sunt proceduri complexe, invazive, care presupun o recuperare dificilă și dureroasă. Kinetoterapia poate ameliora sau vindeca unele condiții medicale care necesită operație chirurgicală, cum ar fi hernia de disc. Acest lucru scade și costurile legate de tratament. Pe de altă parte, dacă operația este absolut necesară, kinetoterapia este recomandată înainte și după, pentru recuperare mai facilă. 

     2. Reduce sau combate durerile

Terapia prin mișcare ajută la refacerea țesuturilor musculare și articulațiilor, ceea ce duce la ameliorarea durerilor sau chiar combaterea acestora. În plus, acest lucru scade necesitatea utilizării analgezicelor. 

     3. Îmbunătățeste mobilitatea și propriocepția

Kinetoterapia întărește musculatura și stabilizează articulațiile, astfel încât echilibrul și mobilitatea vor fi îmbunătățite. Dacă te confrunți cu probleme de echilibru și flexibilitate, acest tip de terapie te ajută să îți îmbunătățești la maxim starea fizică și calitatea vieții. Acest lucru este posibil datorită faptului că ședințele de kinetoterapie sunt personalizate în funcție de fiecare pacient.

     4. Ajută la prevenirea accidentărilor (kinetoprofilaxie)

Dat fiind faptul că echilibrul și mobilitatea sunt îmbunătățite, riscul de căzături și accidentări se reduce semnificativ. Accidentările sportive pot fi la rândul lor prevenite cu ajutorul kinetoterapiei. De asemenea, unele sporturi fac susceptibile anumite segmente ale corpului la deteriorare. Kinetoterapia poate preveni afecțiunile legate de anumite sporturi.

     5. Ajută la recuperarea după accidentările sportive

Accidentările sportive pot fi uneori destul de grave și necesită o perioadă prelungită de repaus pentru recuperare sau chiar intervenții chirurgicale. Kinetoterapia individualizată pentru fiecare pacient grăbește vindecarea și întoarcerea la antrenamente. 

     6. Ajută la recuperarea post-AVC și a altor afecțiuni neurologice 

În urma unui accident vascular cerebral (AVC), pacientul poate rămâne cu diferite deficiențe fizice, cum ar fi slăbiciune musculară, incapacitatea de a efectua anumite mișcări sau pierderea echilibrului. Kinetoterapia ajută la întărirea musculaturii, îmbunătățirea echilibrului și recuperarea neurologică, astfel încât crește calitatea vieții pacientului.

     7. Ajută la gestionarea afecțiunilor articulare legate de vârstă

Osteoartoza este o afecțiune care apare odată cu înaintarea în vârstă și este caracterizată de degenerarea structurilor articulare și durerea acestora. Din cauza deteriorării unei articulații, unii pacienți pot avea nevoie de înlocuirea acesteia cu o proteză. Kinetoterapia poate ajuta la gestionarea cu succes a osteoartritei și la eliminarea necesității protezei. 

     8. Ajută la gestionarea diabetului, bolilor cardiace și pulmonare

Exercițiile fizice sunt benefice pentru controlul glicemic la pacienții cu diabet și la ameliorarea neuropatiilor la nivelul membrelor inferioare. În plus, pacienții cu diabet pot fi educați de terapeut în privința îngrijirii picioarelor, pentru prevenirea complicațiilor la acest nivel. De asemenea, kinetoterapia este benefică și pentru recuperarea după un infarct miocardic acut și la îmbunătățirea calității vieții. În ceea ce privește bolile pulmonare, exercițiile fizice ajută la creșterea capacității pulmonare și îmbunătățirea respirației, precum și la eliminarea mucusului.  

 

Așadar, optează pentru kinetoterapie de fiecare dată când este posibil, întrucât te poate scuti de tratamente invazive, cum ar fi chirurgia. Discută cu un kinetoterapeut, pentru a afla dacă acest tip de terapie este recomandat pentru tine. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata