Ce cauze au monturile și cum le poți trata

Sursa foto: Shutterstock
29

Monturile sunt forme osoase care se formează aproape de degetul mare. Deseori sunt umflate și roșii, putând cauza durere. Uneori, pot pune probleme în alegerea încălțămintei, iar o alegere incorectă poate cauza și mai multă durere.

 

Din fericire, dacă știi care sunt cauzele apariției monturilor ai mai multe șanse să previi formarea lor, precum și să iei măsuri la apariția primelor semne. Mai jos sunt principalele cauze ale apariției monturilor.

 

Purtarea încălțămintei nepotrivite

 

În special încălțămintea cu vârfurile înguste poate duce la apariția monturilor. Dacă deja porți încălțăminte de acest fel, mai ales pantofi cu vârfurile înguste sau încălțăminte strâmtă în general ai un risc mai mare de monturi.

 

Această strângere a degetelor și labei piciorului forțează degetele să stea mai apropiate decât ar fi normal și afectează ligamentele, care, în general, țin degetele de la picioare întinse.

 

Accidentări ale picioarelor

 

Accidentarea piciorului nu duce mereu la monturi, însă crește riscul. Mai ales o fractură, accidentare sau întindere a degetului mare pot cauza probleme și deviații ce pot crește probabilitatea de apariție a monturilor.

 

Acestea pot apărea mai ales dacă piciorul accidentat nu are timp și loc (de exemplu, dacă porți încălțăminte strâmtă) să se vindece.

 

Sarcina

 

Nu sarcina în sine duce la monturi ci producția mai mare de hormoni. Astfel, eliberarea de hormoni afectează ligamentele picioarelor și poate duce la aplatizarea labei piciorului. Acest lucru poate duce la monturi fie în timpul sarcinii, fie după naștere.

 

Piciorul plat (aplatizat)

 

Majoritatea oamenilor au o mică arcuire a piciorului în talpă. Totuși, unor persoane le lipsește această arcuire. Drept urmare, se confruntă cu piciorul plat.

 

Deși problema poate apărea în copilărie când, în unele cazuri, piciorul nu se mai arcuiește, piciorul plat poate apărea și prin asociere cu obezitate, diabet, artrită reumatoidă, accidentarea piciorului și îmbătrânire.

 

Mersul cu piciorul plat poate cauza probleme pentru glezne și genunchi, iar în timp degetul mare poate ieși din alinierea cu restul degetelor. Astfel, apar monturile.

 

Ereditatea

 

Dacă ai unul dintre părinți sau un frate cu monturi ai un risc mai mare să te alegi și tu cu ele. De fapt, aproximativ 70% dintre peroanele cu monturi au o rudă apropiată care suferă de această problemă.

 

Artrita reumatoidă

 

Dacă suferi de artrită reumatoidă și nu o tratezi ai un risc mai mare de monturi. Pe măsură ce boala progresează, organismul va începe să atace ligamentele și articulațiile.

 

Țesuturile care ajută la stabilizarea articulațiilor, precum și tendoanele, nu vor mai putea oferi susținere corectă degetelor, iar degetul cel mare nu va mai fi aliniat.

 

Pentru a putea merge cât mai bine și pentru a preveni apariția unor probleme articulare sau ale tendoanelor este indicat să urmezi recomandările de mai jos:

 

  • Poartă încălțăminte cât mai confortabilă – alege încălțăminte suficient de largă pentru picioarele tale, cu talpa flexibilă și spațiu pentru degete. Dacă optezi pentru încălțăminte cu toc, alege un toc de cel mult 2,5 cm;
  • Mergi la terapie fizică – masajul picioarelor ajută la reducerea inflamației și a durerii și întărește musculatura din zona monturilor. Alege un centru de recuperare medicala bucuresti pentru a îmbunătăți alinierea degetelor;
  • Poartă o pernuță specială pentru monturi – astfel, se va preveni frecarea între degete și încălțăminte;
  • Poartă orteze – acestea se introduc în încălțăminte pentru a oferi susținere persoanelor cu piciorul plat. Astfel, se reduce și din disconfortul creat de monturi;
  • Folosește soluții antiinflamatoare – poți ține picioarele într-un lighean cu sare Epson. Aceasta ajută la reducerea inflamației și relaxează picioarele obosite. De asemenea, aspirina sau ibuprofenul pot ajuta la reducerea durerii. În cazuri severe, poți solicita medicului să te ajute oferindu-ți injecții cu steroizi;
  • Întreabă medicul despre intervenția chirurgicală – în cazuri rare poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a monturilor. Intervenția ajută la alinierea degetelor, iar recuperarea este rapidă;
  • Odihnește-ți picioarele – dacă stai mult în picioare sau jos, fă băi regulate cu apă caldă și ulei esențial de lavandă sau mentă și ține picioarele sus, preferabil pe o pernă;
  • Fă exerciții pentru întărirea mușchilor picioarelor – similar altor părți ale corpului și laba piciorului are nevoie de exercițiu fizic. Activitatea fizică contribuie la reducerea durerii de gleznă, ameliorează durerea musculară și crește flexibilitatea. Stai pe scaun și ridică, folosind degetele de la picioare mici obiecte de pe pardoseală. Un alt exercițiu util constă în flexarea degetelor de la picioare în jurul unui mic prosop.

 

Ca și în alte cazuri, monitorizarea degetelor de la picioare reprezintă o măsură importantă pentru a preveni apariția și cronicizarea monturilor. Acestea cresc încet, deci dacă ești atent vei vedea anomaliile subtile. La început poți observa o mică umflătură pe partea laterală a degetului mare, care începe să crească spre celelalte degete. În această fază este indicat să fii mai grijuliu cu picioarele și chiar să te programezi pentru câteva ședințe de terapie fizică. În stadii mai avansate este nevoie de administrarea de medicamente și chiar intervenția medicului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata