Un nou ocean ar putea apărea din Cornul Africii

Deschiderea unei fisuri gigantice in scoarta terestra a Etiopiei ar putea marca inceputul formarii unui ocean, potrivit unei echipe internationale de oameni de stiinta. Fenomenul, aparut in 2005, se intinde pe o lungime de 60 km; adâncimea este cuprinsa intre 2 si 12 km, iar latimea are in medie 5 m, informeaza cotidianul francez Le Figaro.

În septembrie 2005 s-a deschis in scoarta terestra din nordul regiunii desertice Afar, situate la 100 km la sud de granita dintre Etiopia si Eritreea, o imensa fisura. Se presupune ca ea s-a produs ca urmare a unei serii de seisme si a unei eruptii pe flancul vulcanului Dabbahu (442 m). De atunci au mai aparut si alte fisuri, mai mici.

“Episodul deschiderii din toamna lui 2005 marcheaza fara indoiala momentul zero al aparitiei unui ocean in aceasta parte a lumii”, considera Eric Jacques de la Institutul de Fizica a Pamântului din Paris. Împreuna cu o echipa de cercetatori de mai multe nationalitati, el a participat la elaborarea mai multor studii consacrate acestui eveniment tectonic major.

Crevasa a fost provocata de indepartarea Africii de Peninsula Arabica. Marimea sa se explica prin cantitatea de magma bazaltica aflata sub riftul Manda Hararo. Zona Afar face parte din cele aproximativ 40 de puncte calde de pe planeta, locuri in care materia fierbinte din adâncime, mai putin densa decât cea de la suprafata, se ridica si strapunge scoarta.

Conglomeratele stâncoase sunt astazi partial solidificate, formând un fel de perete vertical intre cele doua parti ale fracturii. Ele formeaza ceea ce specialistii numesc filoane magmatice sau “dykes”, din cuvântul olandez “dijk” (dig).
Multe filoane magmatice au ramas blocate la 2 km adâncime in interiorul sau in apropierea megadigului.
Aceasta fractura se inscrie intr-un context tectonic bine cunoscut. Celebrul vulcanolog Haroun Tazieff l-a studiat in anii 1960, lansând ipoteza ca depresiunea Afar se va deschide si va forma un ocean.

Aceasta zona se afla la intâlnirea a trei axe majore. La nord, cele doua rifturi oceanice ale Marii Rosii si ale Golfului Aden, amândoua cu viteze considerabile (aproape 1,5 cm/an), indeparteaza continentul african de Peninsula Arabica.
La sud, riftul continental est-african care, peste câteva milioane de ani, daca activitatea sa va continua, ar urma sa desprinda placa somaleza din continentul african. Rifturile sunt santuri tectonice in care se concentreaza deformarea produsa de indepartarea maselor continentale.

Majoritatea sunt situate pe fundul marilor si oceanelor. “Depresiunea Afar este un adevarat laborator in aer liber, fiind singurul loc de pe Pamânt in care se poate observa modificarea unui continent fara sa plonjezi la câteva mii de metri sub apa”, arata Deborah Sicilia in teza pe care a consacrat-o acestei regiuni, elaborata la Institutul de Fizica a Globului de la Paris.

Este esential sa se inteleaga mai bine ce se intâmpla pentru a putea anticipa si avertiza populatia asupra unui eventual pericol, dar si pentru a prevedea ce se poate intâmpla in urmatoarele milioane de ani. În mare, se prevede ca noul rift sa se formeze de-a lungul lantului Manda Hararo, acolo unde s-a deschis megadigul in septembrie 2005.
“Într-un milion de ani, depresiunea Afar se va deschide cu inca 30 km”, spune Eric Jacques. Cercetarile pe teren sunt ingreunate de nesiguranta din regiune, in ace st tip de studii datele furnizate de sateliti trebuind sa fie completate de observatii culese de pe teren.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata