Medicina materno-fetală, o noutate prezentată la Congresul Clubului Regal al Medicilor

Medicina materno-fetală reprezintă una dintre noutățile medicale prezentate vineri, 16 octombrie, la Congresul Clubului Regal al Medicilor „Elite pentru excelență”, organizat sub Înaltul patronaj al Regelui Mihai.

Peste 300 de medici specialiști din diverse țări — Italia, Franța, Ungaria, Spania, Slovacia, Germania — asistă și prezintă noutățile în domeniu până sâmbătă pe mai multe sesiuni de discuții pe domenii de activitate, precum chirurgia obezității, ORL, chirurgie minim invazivă la nivel abdominal și toracic, laborator și medicina materno-fetală.

„Este prima ediție a Congresului și dorim să fie o obișnuință. Este un congres interdisciplinar și aici toate specialitățile își spun cuvântul pentru un efort medical de un tratament mai bun aplicat de o echipă. (…) Ne bucurăm de o mare noutate în sine — medicina materno-fetală, o medicină de nișă care este și foarte avansată, care înseamnă o intervenție chirurgicală asupra fătului nenăscut încă prin tehnici foarte avansate”, a declaratconf.univ.dr.prof. Dan Ulmeanu, președintele Clubului Regal al Medicilor.

El a precizat că până la momentul nașterii copilului sunt diferite momente până la care se poate interveni și este o zonă de mare performanță.

„Deja s-a acumulat suficientă experiență pentru a fi comunicată într-un congres, dar v-am spus noutatea constă că este prima dată când vorbim de un congres interdisciplinar”, a spus Ulmeanu.

Acesta a subliniat că intervențiile medicale ce vizează chirurgia materno-fetală sunt cele care evacuează lichidul din cavitatea pleurală — care nu ar trebui să fie acolo—, ce pregătește micuții cu defecte diafragmatice, iar la doi fetuși se poate restabili o circulație corectă pentru a se distribui corespunzător pentru amândoi. „Sunt multe tehnologii de ultimă oră implicate în această chirurgie”, a adăugat președintele Clubului Regal al Medicilor.

O altă noutate prezentată în cadrul sesiunilor Congresului este și medicina de laborator, unde se abordează interdisciplinar problemele pacienților.

Medicul primar Andreea Alexandru, director medical al Diviziei laboratoare clinice în cadrul Spitalului Regina Maria, a arătat că de acum există posibilitatea ca un pacient care dorește să facă o analiză de urocultură își poate afla rezultatul în aceeași zi și în 24 de ore află despre ce infecție este vorba, dacă rezultatul este pozitiv.

„Putem face urocultura ce poate fi screenată mai rapid și avem un rezultat negativ în acea zi, plus că într-o cultură pozitivă germenele implicat poate fi obținut din cea mai mică colonie care a crescut din cultură. În opt minute, clinicianul știe germenele implicate și poate iniția empiric un tratament până la obținerea antibiogramei”, a spus Andreea Alexandru.

Laboratorul de analize poate fi găsit în București, șos. Cotroceni, nr. 20, și este deschis pacienților care pot veni cu bilete de trimitere sau nu.

Congresul Clubului Regal al Medicilor „Elite pentru excelență” va continua sâmbătă cu alte sesiuni de lucru, când vor prezenta medici din străinătate noutăți în domeniile lor de activitate și reunește 84 de experți recunoscuți la nivel național și internațional din România, Germania, Italia, Spania, Turcia, Slovacia și Ungaria.

Obiectivul Primului Congres este reunirea „Elitelor pentru Excelență”, în acord cu menirea Clubului care promovează interdisciplinaritatea și diseminarea cunoașterii medicale, dobândirea unor performanțe științifice profesionale prin dialog cu experții.

Vor fi abordate teme de maximă actualitate pentru practica medicală de zi cu zi, de la abordarea multidisciplinară a pacientului pediatric, chirurgia minim invazivă toracică, generală, ginecologică, dileme și particularități în decizia terapeutică, pregătirea postoperatorie și alegerea indicației chirurgicale la pacientul cu obezitate morbidă, cazuri și necazuri în abordarea obezități, patologia sânului, importanța abordării pluridisciplinare în gastroenterologie și endoscopie intervențională, până la ultimele noutăți în domeniul chirurgiei uro-ginecologice și chirurgiei ortopedice.

Printre invitați sunt prof.dr. Ion-Andrei Mueller-Funogea, șef Secției Obstetrică și Ginecologie, Marien Hospital Duesseldorf Germania, prof.dr. Kiss Jeno, șef Departament Ortopedie Traumatologie, St. Janos Hospital, Budapesta, președintele Societății maghiare a chirurgiei umărului și cotului, dr. Paola Magnoni, director Departament Chirurgie generală și Radiodiagnostic, Humanitas Research Hospital, Milano, Italia, dr. Umberto Cariboni, specialist Chirurgie toracică, Universitatea din Milano, Italia, dr. Paolo Fabiano, șef Departament Chirurgie laparoscopică avansată, „La Inmaculada” Hospital, Spania, s.a. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata