Neurochirurgul Leon Dănăilă: Folosesc metroul pentru întreţinerea sănătăţii; simt nevoia de mişcare

1

Neurochirurgul Leon Dănăilă spune că foloseşte metroul pentru întreţinerea sănătăţii, iar utilizarea eficientă a transportului în comun este parte din reperele sale pentru ceea ce înseamnă civilizaţie.

El a făcut aceste precizări în contextul în care o fotografie cu el în metrou a devenit virală pe internet.

„Am aflat astăzi că o fotografie în care sunt înfăţişat mergând cu metroul, în drum spre casă, a atras interesul ziariştilor şi utilizatorilor de internet. Vă mulţumesc pentru preocuparea faţă de persoana mea şi felul în care aleg să îmi folosesc timpul liber, cu toate că nu găsesc că o situaţie cât se poate de normală este un subiect de ştire”, a scris prof. dr. Leon Dănăilă, pe pagina de Facebook.

Medicul a arătat că foloseşte metroul în primul rând pentru că i se pare esenţial să facă mişcare pentru întreţinerea sănătăţii.

„Drumul până la metrou şi de la staţia de destinaţie până acasă este o plăcere după multe ore de muncă şi, de asemenea, o excelentă metodă de a stimula şi întreţine sistemul muscular şi cardiovascular. Am avut un autoturism până anul trecut, dar am renunţat la el, tocmai pentru că, pe măsură ce înaintez în vârstă, simt nevoia să fac mai multă mişcare. Le recomand şi pacienţilor mei să lupte împotriva sedentarismului, pentru că nu poate fi decât în beneficiul lor. Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care, la 83 de ani, sunt perfect capabil să îmi administrez singur treburile gospodăreşti. Micile cumpărături în drum spre casă fac şi ele parte din necesarul vieţii şi sunt recunoscător pentru faptul că mă pot ocupa singur de acest aspect şi chiar îmi face plăcere să fac asta”, a explicat medicul.

În opinia sa, utilizarea eficientă a transportului în comun este parte din reperele sale pentru ceea ce înseamnă civilizaţie.

„Mai ales într-o capitală aglomerată, înseamnă mai puţine noxe, protejarea mediului înconjurător şi timp folosit cu folos. Este o temă la care sper că şi generaţiile următoare vor reflecta. Mă bucur să aflu că personalităţi importante din politică atât din România, cât şi din Vest înţeleg acest lucru. Unul dintre ei este prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, pe care îl puteţi vedea în fotografie.

Sistemul medical românesc reprezintă o temă continuă de dezbatere şi există destule argumente de critică la adresa lui. Faptul că eu aleg să îmi protejez sănătatea şi îmi economisesc timpul preferând călătoria cu metroul nu este, însă, unul dintre ele. Sunt perfect conştient că trăim într-o lume în care există oricând posibilitatea de a fi filmat şi fotografiat în situaţii dintre cele mai obişnuite din viaţă. Nu pot să spun că apreciez acest lucru foarte mult. Aş aprecia, însă, dacă, înainte ca o fotografie să fie interpretată, să i se ceară şi punctul de vedere celui fotografiat”, a afirmat renumitul neurochirurg.

Leon Dănăilă este membru al Academiei Române, al Academiei de Știinţe Medicale şi al altor 21 de academii şi societăţi ştiinţifice din lume. El se numără printre cele 5.000 de personalităţi importante ale lumii.

Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa şi figurează alături de Einstein printre cele 500 de genii ale secolului XXI. După 30 de ani de studii şi cercetări a descoperit o nouă celulă în creier.

A scăzut rata mortalităţii în operaţiile pe creier de la 50-60% la doar 3-4%, a introdus microscopul operator şi a fost primul în România care a făcut operaţii pe creier cu laser. Până în prezent a efectuat peste 27.000 de intervenţii chirurgicale, din care 14.700 cu microscopul operator şi 715 cu laserul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: captura youtube, facebook.com/ Marilena Stancu

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata