Telefonul mobil provoaca sau nu cancer?

Telefonul mobil se arata a fi necesar in societatea moderna, insa vine si cu o serie de efecte asupra sanatatii. Stiinta incearca sa arate urmarile clare ale folosirii telefonului mobil, incercand sa lege o serie de relatii intre posibilele tumori si utilizarea acestuia.

Studiile de laborator expun de obicei animalele la energii asemanatoare energiei RF (emise de telefonul mobil) pentru a vedea daca provoaca tumori sau alte probleme de sanatate. Oamenii de stiinta ar putea sa expuna celulele normale in vitro la energia RF pentru a vedea daca provoaca tipurile de modificări care se vad in celulele canceroase. Nu este mereu clar daca rezultatele acestor tipuri de studii se vor extrapola si la nivelul oamenilor, dar studiile de laborator permit cercetatorilor sa controleze cu atentie alti factori care ar putea afecta rezultatele si sa raspunda la cateva intrebari de baza ale stiintei.

Cercetatorii au descoperit ca sobolanii de sex masculin au o probabilitate mai mare de a dezvolta tumori cardiace, in timp ce sobolanii si nou-nascutii expusi la niveluri ridicate de radiatii in timpul sarcinii si alaptării au fost mai predispusi la greutate corporala scazută. Afectarea ADN si deteriorarea tesutului cardiac au fost observate de asemenea, la sobolanii masculi si la femele, dar nu si in randul soarecilor.

Alte tipuri de tumori au aparut la ambele tipuri de animale, incluzand tumori ale creierului, prostatei, ficatului si pancreasului. Conform cercetatorilor, daca aceste rezultate pot fi confirmate, radiatia celulara poate fi intr-adevar o carcinogena „slaba”.

Animalele din aceste studii au fost expuse la radiatii telefonice timp de noua ore pe zi, vreme de doi ani (in principal durata de viata completa a unui sobolan). Potrivit cercetatorilor, acest nivel de expunere este mult mai mare decat nivelul la care sunt expusi oameni in mod normal, ceea ce face dificila extrapolarea impactului asupra radiatiilor celulare asupra oamenilor.

Un alt tip de studiu se refera la ratele de aparitie a cancerului in diferite grupuri de oameni. Un astfel de studiu ar putea compara rata de cancer intr-un grup expus la telefonul mobil cu rata intr-un grup care nu este expus la asemenea radiatii. In majoritatea cazurilor, niciun tip de studiu nu ofers suficiente dovezi pe cont propriu pentru a arata daca o astfel de radiatie cauzeaza cancer in randul oamenilor, motiv pentru care cercetatorii iau de obicei in considerare atat studiile pe baza de laborator, cat si pe baza participantilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata