Vitamina D te poate proteja impotriva anumitor tipuri de cancer

19

Potrivit unui studiu infaptuit de cercetatori japonezi si publicat in ultimul numar al revistei British Medical Journal, Vitamina D poate proteja impotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de ficat.

Cercetatorii au examinat datele medicale ale unui grup de 34.000 de voluntari, barbati si femei intre 40 si 69 de ani. Au ajuns la concluzia ca un nivel mai ridicat de vitamina D este asociat unui pericol relativ mai scazut (30 – 50%) de cancer de ficat. Voluntarii au fost supravegheati timp de 16 ani. De-a lungul acestui interval de timp, 3.301 dintre ei s-au imbolnavit de cancer.

Vitamina D foloseste la mentinerea nivelului de calciu din organism, lucru care contribuie la o buna sanatate a oaselor, dintilor si muschilor, dar poate avea si alte efecte benefice.

Organismul uman produce vitamina D in urma expunerii la lumina solara. De asemenea, vitamina D poate fi obtinuta din carnea pestilor grasi sau uleiosi, carnea rosie, ficat si galbenusul de ou.

Dupa ce au eliminat statistic alti factori de risc oncologic, precum varsta, greutatea, fumatul etc, cercetatorii si-au dat seama ca un nivel mai ridicat de vitamina D este asociat cu un risc relativ de cancer mai scazut cu pana la 20%, atat la femei cat si la barbati. Ei au mai avertizat căa ar putea exista un efect de plafonare, adica peste un anumit nivel de vitamina D în organism nu se vor mai inregistra efecte benefice aditionale.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata