Jamie Dimon de la JPMorgan va fi interogat în cazul lui Jeffrey Epstein

16

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, va răspunde vineri la întrebări sub jurământ despre cunoștințele sale despre crimele lui Jeffrey Epstein, în timp ce socotelile juridice privind decizia băncii de a păstra ultimul infractor sexual ca și client ajunge la cele mai înalte eșaloane de pe Wall Street.

Mărturia sub jurământ, pe care cel mai mare creditor din SUA a încercat să o împiedice să se întâmple, marchează o escaladare semnificativă în două cazuri de profil înalt cu privire la relația de 15 ani a JPMorgan cu Epstein, care a stânjenit unii actuali și foști directori și a aruncat o lumină deloc măgulitoare asupra proceselor interne de conformitate ale băncii. Depoziția va avea loc în spatele ușilor închise și este programată să dureze până la două zile.

Numele lui Dimon a apărut deja în litigiul litigios, care a fost intentat de un acuzator anonim al lui Epstein și de Insulele Virgine americane, pe care Epstein avea o casă, spre sfârșitul anului trecut.

Mary Erdoes, un director executiv de top al JPMorgan, le-a spus avocaților într-o depoziție sub jurământ în martie că Dimon era singurul responsabil de supravegherea lui Jes Staley, un fost director al băncii care ar fi garantat pentru Epstein în mod repetat la JPMorgan, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.

Bărbatul în vârstă de 67 de ani a fost, de asemenea, menționat într-un e-mail intern în care se exprimau îngrijorări cu privire la Epstein, conținând cuvintele “în așteptarea revizuirii lui Dimon”.

Într-o declarație, JPMorgan a declarat că șeful său nu s-a întâlnit niciodată cu Epstein, “a vorbit cu el, (sau) a trimis e-mailuri cu el și nu a fost implicat în nicio decizie cu privire la contul său”. Banca a adăugat: “Reclamanții știu acest lucru pe baza a zeci de ani de descoperiri și a milioane de e-mailuri … și totuși ei persistă în urmărirea publicității”.

Cu toate acestea, cazurile rămân una dintre puținele pete pe cartea de copiat a executivului de lungă durată. El a anunțat recent o cheltuială de aproape 16 miliarde de dolari la JPMorgan, a fost în fruntea eforturilor de lobby de pe Wall Street pentru un acord privind plafonul de îndatorare al SUA pentru a evita intrarea în incapacitate de plată și a preluat First Republic, un creditor american falimentar, în cadrul unei licitații conduse de guvern.

JPMorgan l-a luat pentru prima dată pe Epstein ca și client în 1998 și a continuat să îl aibă ca bancher până în 2013.

Se așteaptă ca Dimon să depună mărturie că nu a avut cunoștință de multiplele semnale de alarmă interne ridicate în legătură cu conturile lui Epstein. Cu toate acestea, cazurile au ridicat întrebări mai generale cu privire la robustețea controalelor băncii.

“De fapt, nu este o veste bună dacă Dimon nu a știut”, a declarat o persoană familiarizată cu structura organizațională a băncii. “Dacă nimeni nu l-a contactat vreodată în aproximativ un deceniu în care a continuat să îl finanțeze pe (Epstein) când au știut de comportamentul său și când acesta era public, aceasta este poate o veste și mai proastă”.

JPMorgan a numit schema lui Epstein “monstruoasă” și și-a exprimat regretul pentru că l-a bancarizat. “În retrospectivă, orice asociere cu (Epstein) a fost o greșeală … dar nu l-am ajutat să comită crimele sale odioase”.

Săptămâna trecută, Deutsche Bank a soluționat cereri separate legate de Epstein pentru 75 de milioane de dolari, care vor fi împărțite între zeci de femei.

Miza pentru JPMorgan ar putea fi în curând și mai mare. În timp ce Dimon va fi depus vineri, un judecător federal din New York va asculta argumentele reprezentanților acuzatorilor lui Epstein, care susțin că zeci, dacă nu sute de femei ar trebui să aibă dreptul la despăgubiri din partea băncii, pe care o acuză că a profitat de pe urma traficului de persoane.

În ajunul depoziției lui Dimon, JPMorgan a ripostat la USVI, susținând în documentele depuse în instanță că oficialii teritoriului au închis ochii la crimele lui Epstein și chiar au eliberat vize pentru unele dintre victimele sale.

 

“Epstein ar fi putut trăi oriunde în lume. A ales USVI”, au declarat avocații JPMorgan. “Ei l-au protejat și chiar l-au recompensat, acordându-i (milioane de dolari) în stimulente fiscale … uitându-se în altă parte atunci când a mers prin aeroporturile din USVI însoțit de fete și tinere femei”.

Ca răspuns, biroul procurorului general al Insulelor Virgine americane a declarat că astfel de acuzații sunt “o încercare evidentă de a îndepărta vina de la JPMorgan Chase, care avea responsabilitatea legală de a raporta dovezile pe care le deținea cu privire la traficul de persoane al lui Epstein și nu a făcut-o”.

Epstein a pledat vinovat în 2008 la o acuzație din statul Florida de solicitare a unui minor pentru prostituție. Mai mult de un deceniu mai târziu, el a fost acuzat de procurorii federali de trafic sexual și a murit prin sinucidere în închisoare în timp ce aștepta procesul.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online