Taiwanul se pregătește pentru noi penurii de apă în centrele sale de fabricare a cipurilor

29

Taiwan, unde se află cea mai mare industrie de semiconductori din Asia, se pregătește din nou pentru penuria de apă, la mai puțin de doi ani după ce a depășit cea mai gravă secetă din ultimul secol.

Fabricarea cipurilor este o afacere însetată iar cel mai mare producător de cipuri contractat din lume, de exemplu. Numai instalațiile sale de cipuri din Parcul științific din sudul Taiwanului consumă 99.000 de tone de apă pe zi, conform celor mai recente cifre ale companiei. Și pe măsură ce tehnicile de producție a cipurilor devin mai avansate, nevoile lor de apă cresc.

În plus, insula se bazează în mare măsură pe precipitațiile sezoniere pentru a-și umple rezervoarele – iar schimbările climatice au făcut ca această opțiune să fie mai puțin fiabilă.

În acest an, orașele au început deja să se pregătească pentru constrângeri.

Kaohsiung, un centru emergent de cipuri, și Tainan, unde TSMC și United Microelectronics Corp au ambele facilități de fabricare a cipurilor, au introdus măsuri de economisire a apei în această lună, inclusiv reducerea presiunii în alimentarea cu apă publică pe timp de noapte.

Parcul științific din sudul Taiwanului le-a cerut furnizorilor să își reducă consumul de apă cu 10 la sută, iar Kaohsiung va urma exemplul în zona sa industrială începând cu 30 martie.

 

Astfel de măsuri au ca scop evitarea unei repetări a anului 2021, când seceta a fost atât de severă încât a perturbat activitățile de producție și agricole pe întreaga insulă. Producătorii, cum ar fi TSMC, au recurs la rezervoare de apă închiriate și fântâni nou forate pentru a menține fabricile în funcțiune într-un moment în care lumea conta pe Taiwan pentru a atenua o penurie de cipuri fără precedent.

Menținerea aprovizionării cu cipuri nu este doar un imperativ economic pentru Taiwan. Faptul că este o sursă vitală de semiconductori face ca insula să fie importantă din punct de vedere politic pentru aliați precum SUA în fața agresiunii chineze. Dacă producția de cipuri a Taiwanului este afectată, “scutul de siliciu” al acestuia ar putea, de asemenea, să slăbească.

Și, în timp ce energia electrică, terenurile și talentele sunt, de asemenea, elemente critice necesare pentru a menține poziția Taiwanului în lanțul global de aprovizionare cu cipuri, asigurarea unei cantități suficiente de apă prezintă provocări unice.

Un nou puț este în curs de forare

Guvernele locale din Taiwan forează noi puțuri pentru a crește aprovizionarea cu apă © Agenția pentru Resurse de Apă din Taiwan

Din cauza schimbărilor climatice și a trecerii unui număr mai mic de taifunuri, precipitațiile acumulate în orașele din sudul Taiwanului, precum Tainan și Pingtung, au fost în ultima vreme de aproximativ 40% din media unui an, cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii, potrivit Agenției pentru Resurse de Apă din Taiwan.

Sezonul taifunurilor de vară din Taiwan obișnuia să fie o sursă majoră de apă pentru insula îngustă, dar ultima dată când un taifun a ajuns pe uscat a fost în august 2019, potrivit datelor Biroului Central de Meteorologie.

Rezervorul Tsengwen, cel mai mare din Taiwan și o sursă de apă cheie pentru Parcul Științific din sudul Taiwanului, a fost umplut la doar 11,2% din capacitatea sa efectivă la 17 martie, potrivit datelor guvernamentale disponibile public. Nivelul pentru rezervorul Nanhua, care alimentează Tainan și Kaohsiung, era de 41,1%.

Seceta actuală din sudul Taiwanului este prognozată să se atenueze în jurul lunii mai, potrivit biroului meteorologic.

Între timp, guvernul și furnizorii de tehnologie și-au intensificat eforturile pentru a găsi și stoca mai multă apă. După ce au trăit prin 2021, mulți furnizori spun că sunt pregătiți.

“TSMC are planuri de urgență pentru diferite etape de restricție a apei și colaborează cu guvernul și organizațiile private pentru a economisi apă și a dezvolta resursele de apă”, a declarat gigantul de fabricare a cipurilor pentru Nikkei Asia. Acesta a declarat că a pus în aplicare măsuri de conservare în instalațiile sale din Parcul științific din sudul Taiwanului, care includ reducerea consumului de apă și reciclarea mai multor ape uzate.

Parte ruptă a conductei de apă

Această conductă conectată la cel de-al doilea rezervor Baoshan, o sursă cheie de apă pentru centrul de cipuri Hsinchu, s-a spart pe 12 martie © Taiwan’s Water Resources Agency

UMC a declarat pentru Nikkei Asia că a activat planurile de urgență pentru conservarea apei la unitatea sa din Tainan în ianuarie – înainte de solicitarea guvernului de a reduce consumul de apă în martie – pentru a se asigura că producția sa nu va fi afectată de seceta din sudul Taiwanului.

Producătorul de ecrane Innolux a declarat pentru Nikkei că a investit în noi echipamente de conservare a apei la sfârșitul anului 2022, când a văzut că situația apei din sudul Taiwanului se deteriora. De asemenea, a închiriat echipamente mobile de reciclare a apei la începutul acestui an pentru a se pregăti pentru secetă.

Delta Electronics, cel mai mare producător mondial de produse de gestionare a energiei, a declarat că a început să își intensifice eforturile de conservare a apei în 2015. Anul trecut a conservat 6.000 de tone de apă la instalațiile sale din întreaga lume, inclusiv 700 de tone în Taiwan, potrivit raportului său neauditat.

“Consumul nostru de apă nu este, desigur, comparabil cu cel al producătorilor de semiconductori sau optoelectronici, dar înțelegem cât de cruciale sunt resursele de apă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Delta, Jesse Chou, pentru Nikkei Asia.

Unitatea Delta din Parcul științific din sudul Taiwanului este o clădire certificată “verde” care include un bazin de retenție subteran și echipamente de reciclare a apei de ploaie.

“Folosim (apă conservată și reciclată) în fiecare zi. De asemenea, le-am cerut furnizorilor noștri să facă mai mult ca parte a gestionării lanțului de aprovizionare”, a declarat Chou. “Îi ajutăm să stabilească obiective de conservare a apei (și) de reducere a deșeurilor și îi ajutăm cu formarea educațională.”

Furnizori precum TSMC și Innolux și-au construit chiar propriile instalații de reciclare a apei. Uzina de reciclare a apei a TSMC din Parcul științific din sudul Taiwanului a intrat în funcțiune în septembrie 2022. Prima instalație de acest tip care sprijină producția de cipuri, aceasta poate asigura necesarul zilnic de apă al fabricii de cipuri de 10.000 de tone. Capacitatea instalației de reciclare a apei ar putea fi mărită la 36.000 de tone zilnic până în 2026.

Între timp, guvernul taiwanez încearcă să fie creativ în fața opoziției rezidenților față de construirea unor rezervoare suplimentare.

“Am început planurile de urgență încă din luna august a anului trecut”, a declarat pentru Nikkei Asia Lai Chien-hsin, directorul general al Agenției pentru Resurse de Apă. “Folosim resursele regionale de apă pentru a sprijini zonele care au nevoie și vom fora 54 de noi puțuri …Putem crește 136.000 de tone de apă zilnic în jurul sfârșitului lunii aprilie”.

Două camioane cu apă trec pe lângă o fabrică TSMC

Două camioane cu apă într-o fabrică TSMC din Taichung, centrul Taiwanului © AFP/Jiji

Taiwanul profită, de asemenea, de nivelurile scăzute ale apei pentru a curăța nămolul acumulat pe fundul mai multor rezervoare, permițând instalațiilor vechi de zeci de ani să rețină mai multă apă, a declarat agenția.

Pe termen mai lung, a spus Lai, guvernul are mai multe proiecte, inclusiv o conductă de 25 km lungime care este în curs de construcție pentru a atrage apă de la rezervorul Shihmen din New Taipei la Hsinchu. Proiectul urmează să fie finalizat până în 2026 și va contribui la susținerea nevoilor de apă în creștere ale Hsinchu, cel mai important centru de fabricare a cipurilor din Taiwan, potrivit oficialului.

Wu Ray-shyan, vicepreședinte executiv al Universității Naționale Centrale și expert în hidrologie și resurse de apă, a declarat că apa reprezintă o mare provocare pentru creșterea economică pe termen lung a Taiwanului. “Schimbările climatice sunt reale și asistăm la schimbări dramatice ale precipitațiilor în fiecare an”, a spus el.

În mod ironic, importanța strategică a insulei ca centru de fabricare a cipurilor exacerbează problema penuriei cronice de apă.

“Presiunea asupra aprovizionării cu apă și energie cu care se confruntă Taiwanul este mult mai mare decât acum câțiva ani”, a declarat Wu. “Nu ne așteptam să existe atât de mulți furnizori taiwanezi care să se întoarcă pe insulă pentru a investi (pe fondul războiului comercial dintre SUA și China) …Cel puțin eu nu am calculat acest factor în modelul meu de prognoză.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online